Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: Inegalitatea accesului la vaccinurile anti-Covid devine ”grotescă”

ghebreyesus_oms.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Diferența dintre țările bogate și cele sărace în privința accesului la vaccinurile anti-Covid-19 „se extinde” și devine „grotescă”, a declarat luni directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, scrie AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă:

"În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor anti-Covid. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eșec, dar este șocant cât de puțin a fost făcut pentru a preveni acest lucru".

Amintim, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, duminică, că Uniunea Europeană nu se află în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri împotriva Covid-19 ţărilor mai sărace.

Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei pentru „Funke Media Group”.

Ursula Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace.

UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat ea.

Acest mechanism, care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state, va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus șefa Comisiei Europene.