Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect de lege în Pakistan: Castrarea chimică a violatorilor

pakistan_viol.png

Demonstrație de protest pentru drepturile femeilor violate în Pakistan
Sursa imaginii: 
Captură ecran France24

După un caz de viol care a tulburat profund opinia publică din Pakistan, guvernul a răspuns cu o nouă lege care include castrarea chimică a violatorilor, măsură pe care premierul Imran Khan a spus că o susține.

La sfârșitul săptămânii trecute doi bărbați au fost condamnați la moarte, pentru un viol comis în urmă cu șase luni  împotriva unei femei cu dublă cetățenie, franceză și pakistaneză.

„Amândoi au fost condamnați la moarte”, a declarat pentru AFP, Chaudhry Qasim Arain, unul dintre avocații celor doi bărbați. Cei doi au făcut recurs.

Victima a fost violată în septembrie anul trecut în fața copiilor ei, după ce mașina ei rămăsese fără benzină pe marginea drumului, lângă orașul Lahore, din estul țării.

Cazul a generat demonstrații de amploare în mai multe orașe ale acestei țări ultraconservatoare și a împins guvernul să întărească legislația, care prevede acum, inclusiv, castrarea.

O mare parte din Pakistan, țară musulmană conservatoare, trăiește sub un cod patriarhal de „onoare” care sistematizează opresiunea femeilor împiedicându-le, de exemplu, să își aleagă soții sau să lucreze în afara caselor lor.

 

Aproape o mie de femei, victime în fiecare an ale crimelor în numele ,”onoarei”

Un nou val de indignare s-a creat după ce un polițist de rang înalt din țară a dat vina pe victimă, pentru că aceasta conducea noaptea, ”neînsoțită de un bărbat”.

Nimeni din Pakistan „nu ar permite fiicelor și surorilor lor să conducă singure atât de târziu”, a declarat reporterilor Umar Sheikh, șeful poliției din Lahore. "Familia ei este din Franța, soțul ei locuiește în Franța. A făcut acest lucru pentru că crede că aici lucrurile merg ca în Franța. Credea că societatea noastră este la fel de sigură precum e cea de acolo", a adăugat el.

În cele din urmă ofițerul de poliție și-a cerut scuze pentru afirmațiile sale.

În fiecare an, în jur de o mie de femei pakistaneze sunt ucise în numele ,,onoarei’’: victima, de obicei o femeie, este ucisă de o rudă sub pretextul că a făcut de rușine familia ei.

 

Traducere de Magda Savitchi, după France24