Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carantină București|Psihologul Mihai Copăceanu: Cei care se hrănesc cu știri toxice sunt revoltați și nu se adaptează

psiholog_mihai_copaceanu_stiri_toxice_frustrati_revoltati.jpg

Noi restricții în București, pe fondul pandemiei Covid-19 (Sursa foto: pixabay)
Noi restricții în București, pe fondul pandemiei Covid-19 (Sursa foto: pixabay)

Persoanele care se hrănesc cu știri toxice se vor adapta mai greu la restricțiile impuse de autorități pe fondul Covid-19. O spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu, în condițiile în care bucureștenii se pregătesc pentru o nouă formă de carantină, după ce rata de infectare a depășit șase cazuri la mia de locuitori.

Psihologul Mihai Copăceanu este autorul unei cărți despre efectele pandemiei asupra tinerilor, ”Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenți pentru adolescenți și părinți”.

El precizează că persoanele adaptabile acceptă mai ușor deciziile autorităților privind pandemia: ”Oamenii de bună credință care înțeleg că sănătatea este mai importantă decât restricția unor drepturi de la plimbare sau vizite sau cumpărături la anumite intervale vor face față stresului. Cei care se hrănesc cu știri toxice, cu diferite idei de tip conspiraționist vor fi mereu frustrați și revoltați”.

”Pe de altă parte, ce ne poate crea o stare de tensiune și de stres este nesiguranța. Faptul că ne uităm foarte des la știri și primim mesaje contradictorii, poate, de la o zi la alta sau de la o oră la cealaltă, această nesiguranță impactează, pentru că oamenii își fac proiecții, își fac planuri, se gândesc la cum va fi activitatea lor profesională sau școlară și ele suferă anumite tipuri de opreliști sau de bariere”, spune psihologul.

 
Mihai Copăceanu, despre o eventuală carantină în București