
Social
Expert | Claritromicina, Ventolin și Flixotide, benefice în tratarea Covid?
coronavirus-5935581_1920.jpg

Tratamentele din spitalele Covid, omologate la nivel internațional
Corina Maniu: Noi suntem aliniați la metodologia care este în vigoare la ora actuală pe plan național și care, la rândul ei, este concepută în acord cu protocoalele internaționale. Acolo avem stipulat pe forme de boală ce anume se administrează, de la medicamente cu efect antiviral, recunoscute prin studii și până la alte medicamente care vizează manifestările din cadrul bolii, de genul inflamației care apare sau alte simptome. Suntem într-un protocol de lucru.
Reporter: Așadar, există niște protocoale clare care sunt respectate în spitalele Covid din România și din întreaga lume. Există niște tratamente agreate...
CM: Sigur că da, sunt bazate pe studii efectuate. Nu putem să ne permitem să încercăm personal o terapie. Asta cred eu. Noi așa am practicat. Așa cred că este corect științific și medical de lucrat cu pacienții.
Sunt benefice Claritromicina, Ventolin și Flixotide?
Rep: Există, din ce știți dumneavoastră, o schemă de tratament acceptată în România și la nivel internațional care să conțină medicamentele Claritromicină, Ventolin și Flixotide?
CM: În metodologia dată nouă de minister nu sunt cuprinse.
Rep: Considerați, având experiență în tratarea formelor medii și grave de covid, că o astfel de schemă de tratament poate produce și probleme la unii pacienții?
CM: În primul rând, despre Claritromicină nu avem studii științifice care să ateste că ar fi benefică pe virusul acesta. Asta este categoric. Celelalte pe care le-ați menționat sunt medicamente care se folosesc în astm. Nu este pe o pneumonie.
Rep: Din nou, doamnă doctor, din experiența dumneavoastră, se poate ajunge la situații dificile dacă nu este respectată o schemă de tratament agreată și se merge pe acest tratament neagreat despre care vorbeam?
CM: Pacientul este liber să aleagă. Dar eu cred că cel mai înțelept este să mergi pe ceva ce s-a dovedit științific că este benefic. Eu nu aș încerca terapii despre care nu s-a dovedit că au un suport dovedit științific.
Când vezi că un lucru merge bine, nu ai de ce să îl schimbi
Rep: Un medic poate să prescrie medicamentele pe care le crede el de cuviință, despre care crede că ar avea efecte pozitive în tratarea pacientului de covid? Sau este obligat să urmeze protocoalele despre care vorbeam?
CM: Eu cred că atunci când ai metodologie de tratament la nivel național dată de minster, nici nu poate să se pună problema să nu o respecți. Noi așa procedăm.
Rep: Mesajul dumneavoastră către pacienții care au această boală, în materie de tratamentul ales pentru afecțiunea lor, care este?
CM: Categoric de apelat la medicul de familie ca prim eșantion, unde se face trierea. Dacă forma este medie spre severă sau chiar severă, mers numai în spital. Acolo se aplică medicația stipulată în protocoalele internaționale. Mers cu nădejde. S-au vindecat atât de mulți folosind aceste medicamente, încât nu ai de ce să le pui la îndoială. Când vezi că un lucru merge bine nu ai de ce să îl schimbi.
Rep: Din ce cunoașteți dumneavoastră din ce se întâmplă la Alba-Iulia, acolo unde activați și dumneavoastră și unde ați coordonat activitatea tratării a sute de bolnavi decovid, există medici care au scheme proprii de tratament, care nu sunt agreate sau nu respectă protocoalele? Știți de astfel de situații în care medicii consideră că anumite medicamente sunt mai bune decât cele agreate?
CM: La noi categoric nu, suntem un colectiv unit. Colaborăm și cu medicii de familie care ne cer părerea în cazuri. Nu am avut situații de opinie separată.