Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Cîmpeanu anunţă că vacanţa de primăvară va dura o lună

Ministrul Educaţiei anunţă că vacanţă de primăvară va fi prelungită  în perioada 2 aprilie – 4 mai. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi extinderea vacanţei de primăvară astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă astfel mobilitatea în perioada lunii aprilie.

Simulările la Bacalaureat vor continua până pe 3 aprilie.  

Pentru ca perturbările să fie minime am propus o serie de modificări în structura anului școlar. (...) Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe.

Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității.

Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai”, anunță ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

El spune că elevii suferă nu numai pierderi școlare, ci și la nivel de tulburări comportamentale generate de lipsa de socializare.

Suntem într-o situație în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puține perturbări la nivelul sistemului de învățământ. Rămânem consecvenți principiului că școlile trebuie să se închidă ultimele, dacă e nevoie. Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma <depășirea pragului de șase la mie> cu sintagma <intrare în carantină>”, transmite Câmpeanu.

Examenul de evaluare națională în 2021 va fi reprogramat, astfel că elevii de clasa a opta vor susține examenul după cel de bacalaureat, și nu înainte, cum prevede în prezent structura anului școlar 2020-2021.

În ceea ce privește examenul de bacalaureat, acesta rămâne la datele deja stabilite, pentru a nu fi perturbat și anul universitar, a mai precizat astazi Sorin Cîmpeanu.