Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Un an greu pentru rezidenții din casele de îngrijire

Casă de îngrijire a vârstnicilor

În Marea Britanie a fost marcat marți un an de la introducerea primei carantine ce urmat declanșării pandemiei de Coronavirus. Casele de îngrijire au fost cel mai grav lovite de această pandemie? Ce a însemnat acest an pentru rezidenți și personalul de îngrijire din aceste case?

Reporter: Din totalul de aproape 150.000 de morți cu diagnosticul Covid pe certificatul de deces peste 40.000 au fost rezidenți în casele de îngrijire pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Cu alte cuvinte, riscul de a muri de Covid era de circa 50 de ori mai mare pentru un rezident dintr-o astfel de casă față de o persoană din afară.

Sorin Ciociu este manager al unei case de îngrijire din Londra și a stat de vorbă cu RFI despre experiența ultimului an.

Sorin Ciociu: Personalul din casă a rememorat data de 23 martie 2020, ziua în care a fost instituit primul lockdown, dar lucrurile au mers bine astăzi, adică oamenii s-au învățat, știu ce au de făcut, au învățat destule de multe în acest an și nu li se mai pare chiar atât de grav.

Ce am câștigat este că ne obișnuim cu o nouă rutină, cu un nou regim, cu un nou stil de viață și chiar dacă acesta este diferit, se pare că facem față.

Rep: Bănuiesc că lucrurile s-au schimbat mult în ultimul an în aceste case.

SC: Absolut. Lucrurile s-au schimbat foarte mult, de la modul în care lucrăm, la felul în care ne întâlnim cu diferiți oameni, la modul în care ne recrutăm personalul, la modul în care facem instruirea, la modul în care au loc diferite întâlniri și așa mai departe.

Rep: Pentru rezidenții înșiși ce schimbări a impus acest an?

SC: În primul rând avem o procedură nouă pentru vizita celor din interior și asta a produs destul de multe schimbări. Vizitele au avut loc în anumite condiții, atunci când au avut loc, pentru că o perioadă lungă din acest an scurs ele nu au fost posibile, însă atunci când lucrurile s-au relaxat puțin ele au avut loc în cadrul unor anumite restricții și în cadrul unor proceduri foarte clare, la început în afara caselor într-un loc special amenajat, unde era posibilă intrarea și ieșirea pe uși separate, unde oamenii puteau să se dezinfecteze și să se schimbe de haine.

Cert este că lucrurile au mers bine, ne-am adaptat destul de repede, au fost multe schimbări însă ele nu au fost deloc ușoare. Rezidenții din aceste case au avut în mod clar de suferit și viața lor s-a schimbat.

Privați de socializare

Rep: Și din punct de vedere psihologic bănuiesc că a fost foarte dificil pentru ei.  


Sorin Ciociu
Sorin Ciociu este manager al unei case pentru persoane cu dizabilități din Londra
Image source: 
Sorin Ciociu

SC: Da, absolut. Oamenii nu au mai avut acces la activitățile pe care le făceau, sunt unii rezidenți care sunt dependenți de o anumită rutină, iar această rutină practic a fost inexistentă la un moment dat, sunt mulți rezidenți care sunt obișnuiți să meargă la cumpărături într-un anumit loc sau în anumite zile, să facă anumite activități cu care sunt obișnuiți de mulți ani de zile.

Aceste lucruri nemaifiind de loc posibile, chiar pentru câteva luni, ei au suferit. Personalul a trebuie să găsească metode noi și să înlocuiască aceste activități cu altele și de multe ori acest lucru chiar nu a fost posibil, au stat foarte mult în casă, din punct de vedere psihologic au suferit, au avut chiar anumite comportamente specifice acestui regim de ne-socializare, dacă-l pot numi așa.

Este foarte greu să explici unor persoane cu dizabilități sau unor persoane în vârstă că trebuie să poarte o mască, că trebuie să respecte anumite reguli, trebuie să dai dovadă de un anumit tact, personalul trebuie instruit cum să se comporte, ce să spună cum să reacționeze la panică, la stres, la anumite comportamente din partea rezidenților cu care ne-am confruntat.

Rep: În luna decembrie 2020 a început vaccinarea, iar rezidenții și personalul din casele de îngrijire au avut prioritate la inoculare. Ați simțit vreo diferență de atunci?

SC: Da, s-a simțit, pentru că în noiembrie și decembrie valul 2 al pandemiei a lovit din plin și a lovit destul de grav, dar imediat ce au început vaccinările la începutul acestui an, deja către sfârșitul lunii ianuarie, toată luna februarie și luna aceasta în curs s-a văzut diferența, a scăzut incidența cazurilor, numărul celor infectați și chiar numărul de decese.

Rep: Ați menționat la un moment dat recrutarea și știu că vă confruntați cu dificultăți de recrutare încă de anul trecut, când a început pandemia. S-a înrăutățit de atunci situația?

SC: În momentul când s-a declanșat valul doi al pandemiei toate mecanismele au fost îngreunate, inclusiv recrutarea, pentru că aceasta s-a făcut doar online, pe platforme video și asta nu a permis o recrutare prea adecvată.

Mulți dintre candidați nu au dorit să înceapă imediat, câțiva dintre ei chiar au părăsit locurile noi de muncă din cauza cazurilor noi pe care le-au văzut acolo. Toată lumea a intrat într-un soi de panică, iar recrutarea a fost destul de greoaie.  

 
Ascultați interviul cu Sorin CIOCIU realizat pe corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ