Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19|Norvegia introduce noi restricții, inclusiv interzicerea servirii de alcool în spațiile publice

Țara care a înregistrat unele dintre cele mai scăzute rate de infecţii şi decese din Europa de la debutul pandemiei se vede nevoită să impună noi măsuri pentru a preveni răspândirea Covid-19. Guvernul de la Oslo intenţiona ca la sfârşitul lunii martie să prezinte un plan de ridicare treptată a restricţiilor impuse în pandemie, dar acum înregistrează o creştere rapidă a spitalizărilor, din cauza variantelor mai contagioase ale virusului. Astfel, în loc de mai multă libertate, pe norvegieni îi așteaptă mai multe restricții.

"Situaţia din Norvegia este instabilă, cu creşterea ratelor de infectare în ultimele săptămâni. Suntem îngrijoraţi de consecinţele potenţiale dacă mulţi oameni călătoresc şi se întâlnesc cu alţii în timpul vacanţei de Paşte”, a declarat ministrul Sănătăţii, Bent Hoie, într-o conferinţă de presă.

Şcolile norvegiene urmează să intre în vacanţa de Paşte în perioada 27 martie - 6 aprilie. Oricine se va întoarce dintr-o vacanţă în străinătate va fi obligat să stea 10 zile în carantină la un hotel desemnat, o măsură mai strictă decât regula actuală care le permite turiştilor să părăsească facilităţile de carantină după trei zile dacă sunt testaţi negativ pentru coronavirus.

Norvegienii vor trebui, de asemenea, să înceapă să păstreze o distanţă de doi metri faţă de oricine nu locuieşte în propria gospodărie, dublă faţă de recomandarea actuală, şi să nu aibă mai mult de doi oaspeţi acasă, a mai spus oficialul.

”Sperăm că aceste măsuri vor duce la rate mai mici de infecţie”, a decalart la rândul său Line Vold, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Norvegia speră să vaccineze părţi semnificative din populaţia sa adultă între lunile aprilie şi iulie, potrivit guvernului.

4,93 % din populația țării s-a vaccinat până acum. Vorbim despre 769 de mii de norvegieni care au primit o doză de vaccin anti-COVID, din care 263 de mii sunt imunizați, primind și doza de rapel.

Țara nordică se îndreaptă spre borna de 90 de mii de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 650 de decese.

Norvegia are o populație de 5.451.958 de persoane.