Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serbia: Mamele „la capătul răbdării” din cauza muncii și a stresului

mame.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultimul an, femeile și-au adaptat programul în funcție de  programul școlii sau al grădiniței copiilor sau în funcție de alte obligații în ceea ce îi privește pe aceștia, fapt ce le-a costat foarte mult, ducând la agravarea stării de sănătate, atât fizică, cât și psihică, transmite publicația politika.rs din Serbia.

După un an de pandemie de Covid-19, majoritatea mamelor din Serbia simt că vor „izbucni” din cauza muncii, a stresului și a obligațiilor pe care și le-au asumat. Rezultatele unei studiu intitulat „Maman, comment vas-tu” (Mama, cum mai ești), realizat de Centrul pentru mame, arată că una din cinci mame nu are parte de sprijin emoțional și o treime dintre ele nu au parte de sprijin „logistic”, adică o persoană cu care să împartă responsabilitățile legate de copii și alte obligații, precum mersul la cumpărături și plata facturilor.

Studiul despre influența pandemiei asupra vieții de zi cu zi a mamelor din Serbia realizat în perioada 12 februarie – 2 martie, pe un eșantion de 737 de mame, a indicat faptul că mai bine de jumătate dintre ele cred că. de la începutul pandemiei, este mai complicat pentru ele să se achite de toate obligațiile cotidiene. Este deosebit de îngrijorător că aproape 80% dintre mame, din cauza virusului, nu au putut face controlul medical anual, adică nu au putut merge la ginecolog. Precum evidențiază și Jovana Ružičić, directoarea Centrului pentru mame, într-un interviu, această pandemie a confirmat încă o dată faptul că majoritatea mamelor au fost pe cont propriu în timpul acestei crizei sanitare.

„Fiecare criză socială limitează femeile la rolul tradițional de gen, sarcinile în cadrul familiei fiind împărțite în mod patriarhal, iar pandemia de coronavirus nu a făcut excepție. Majoritatea femeilor care au participat la acest studiu au declarat că ele își asumau majoritatea responsabilităților familiale și cele legate de copii și doar o cincime dintre ele au afirmat că partenerul lor a fost mai implicat decât înainte în rolul de părinte.

Întregul sistem credea într-o oarecare măsură că mamele își vor asuma responsabilități suplimentare în ceea ce îi privește pe copii, iar realitatea a confirmat aceste așteptări. În majoritatea cazurilor, mamele sunt cele își adaptează programul în funcție de cel al copiilor.

Cu toate acestea, totul are un „preț”, iar de data aceasta prețul pe care îl plătesc aceste femei este deteriorarea sănătății lor fizice și psihice. O femeie din patru a remarcat o degradare a stării de sănătate în timpul pandemiei, și mai puțin de jumătate dintre ele și-au permis un tratament într-o clinică privată”, afirmă interlocutoarea noastră.

Rezultatele acestui studiu mai indică faptul că o mamă din două nu își găsește timp pentru activități care îi fac plăcere, cum ar fi cititul, hobby-urile, arta sau socializarea fără să fie și copiii în preajmă. Deși este încurajator faptul că două treimi dintre mame au prieteni cu care țin strâns legătura, 40% dintre ele cred că pandemia le-a îndepărtat de cei dragi. Totuși, jumătate dintre mame cred că pandemia nu le-a schimbat relația cu partenerul de viață și, pentru mai mult de 60% dintre ele, criza sanitară nu a avut niciun impact asupra vieții sexuale.

„O mamă din patru e de părere că pandemia le-a îndepărtat de părinți sau de părinții partenerilor și, aproximativ 40% dintre ele au fost ajutate de rude, în timp ce 60% dintre mame îi ajutau în mod regulat pe părinții lor sau pe cei ai partenerului.

Studiul nostru precedent, despre impactul stării de urgență asupra situației mamelor din Serbia, realizat în primăvara anului trecut, a arătat că o persoană din trei avea un salariu redus și că 4% dintre mame și-au pierdut locul de muncă din cauza crizei sanitare. Acest studiu ne-a dovedit că pandemia a redus venitul personal pentru o mamă din cinci, precum și venitul familial pentru 35% dintre familii”, mărturisește Jovana Ružičić.

Munca în timpul pandemiei s-a dovedit a fi grea pentru mamele din mai multe zone. Cele care munceau de acasă au declarat că erau mai puțin productive și că le-a lipsit spațiul și resursele necesare pentru a putea lucra. De aceea nu este surprinzător faptul că până la 60% dintre ele consideră că este mai dificil să armonizeze obligațiile profesionale cu cele familiale.

Pe de altă parte, este încurajator faptul că mai mult de două treimi dintre mame susțin că angajatorii lor respectă toate recomandările cu privire la condițiile de muncă pe timp de pandemie. Însă, este de reținut faptul că o mamă din patru nu se simte tot timpul în siguranță sau protejată împotriva virusului corona la muncă. O mamă din două crede că angajatorii au așteptări realiste de la ele, dar doar 44% dintre mamele care muncesc de acasă vor ca angajatorii să nu se aștepte ca ele să muncească peste program.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici