Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preț record pentru o lucrare de Banksy. Toți banii vor fi donați sistemului de sănătate britanic

bansky.png

Medic britanic fotografiindu-se lângă lucrarea lui Banksy ”Game Changer”
Sursa imaginii: 
© Andrew Matthews/PA via AP via rfi.fr

Lucrarea ”Game Changer”, care omagiază cadrele medicale din întreaga lume puse la încercare de pandemie, realizată de misteriosul artist stradal Banksy, s-a vândul în cadrul unei licitații organizate de Casa Christie's cu 16,7 milioane de lire sterline, un nou record pentru o operă a artistului. Banksy a promis că va dona întreaga sumă serviciului public de sănătate din Marea Britanie.

Prețul a pulverizat estimările inițiale care oscilau în jurul sumei de 3 milioane de lire sterline.

Lucrarea în alb-negru intitulată „Game Changer” reprezintă un băiețel care, după ce și-a aruncat la gunoi figurinele cu Batman și Superman, se joacă cu o păpușă super-erou cu figura unei infirmiere care poartă mască și  pelerină.

Banksy a donat inițial lucrarea spitalului din Southampton (sudul Angliei), în mai 2020, în timpul primului val al pandemiei de Covid-19. Totuși, aceasta a fost scoasă la licitație, fiind estimată inițial la un preț între 2,5 și 3,5 milioane de lire sterline (2,9 și 4 milioane de euro). Cu toate acestea, o reproducere a lucrării va rămâne în spital.

În ultimii ani, enigmaticul artist contemporan din Bristol, cu o identitate necunoscută, ține în suspans cercurile de artă contemporană prin acțiunile sale provocatoare (ajutorul pentru migranți, opoziția pentru Brexit, denunțarea islamiștilor).

Autodistrugerea parțială și provocatoare a pânzei sale din octombrie 2018, chiar după achiziționarea sa la Sotheby's din Londra de către o colecționară pentru peste un milion de euro, a stârnit un val de reacții emoționale.

În anul următor, a scos la licitație un tablou numit ,,Parlamentul maimuțelor’’, vândut ulterior cu 11,1 milioane de euro, sumă record pentru operele sale până atunci. Tabloul prezintă niște cimpanzei ocupând toate locurile din Camera Comunelor.

„Impact vesel”

Pentru Christie's, lucrarea „Game Changer” constituie un „tribut personal adus celor care continuă să schimbe cursul pandemiei”.

Respectiva lucrare al lui Banksy a impresionat nu doar cadrele medicale ci și pacienții spitalului din Southampton.  

,,Artistul a dorit s-o scoată la licitație în beneficiul NHS”( Serviciul Național de Sănătate)”, a declarat Katharine Arnold, co-director la Christie's, responsabilă pentru arta postbelică și contemporană în Europa.  Ea a adăugat că lucrarea „aduce un omagiu forței și rezistenței” lucrătorilor NHS.

Serviciul public gratuit de sănătate, instituție apreciată de britanici, a avut de suferit restricții bugetare în decursul ultimului deceniu, apoi a intrat într-o criză acută provocată de Covid-19, care a ucis peste 126.000 persoane în Regatul Unit, cel mai grav bilanț în Europa.

După ce a donat tabloul cadrelor medicale, artistul le-a lăsat o notă în care scrie: "Mulțumesc pentru tot ceea ce faceți. Sper că acest lucru va lumina puțin locul, chiar dacă numai prin alb-negru".

Potrivit Paulei Head, directorul general al spitalului din Southampton, cadoul lui Banksy „a ridicat enorm moralul spitalului și al oamenilor care lucrează acolo”, „toți angajații” descriind „impactul vesel” pe care l-a avut opera asupra lor.

„Emoționant”, „uimitor”, „genial”: acestea au fost unele dintre cuvintele de mulțumire ale personalului spitalului care a ținut să-și exprime recunoștința, într-un videoclip publicat la începutul lunii martie.

„Înseamnă foarte mult pentru noi că un artist de renume mondial a donat una dintre lucrările sale spitalului nostru”, spune asistenta medicală Steph Gurney. "Este foarte important ca personalul să fie apreciat pentru modul în care a lucrat cot la cot pe parcursul aceastei pandemii."

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr și France24