
Social
Noi reguli privind exportul vaccinurilor produse în UE
p050869-807361.jpg

Mecanismul de transparență a apărut în ianuarie 2021 , la începutul disputei între europeni şi Astra Zeneca, când a devenit limpede că dozele destinate pentru UE au fost oprite de Londra.
Acesta este acum ameliorat pentru a include principii de reciprocitate și de proporționalitate care vor sta la baza autorizării exportului dozelor produse în UE.
UE va restrânge astfel livrarea dozelor sau a materiei prime spre țări care despre care s-a dovedit că au luat deja astfel de măsuri împotriva UE – aceasta este reciprocitatea menită să pedepsească atitudinea britanică.
Ea nu se aplică dacă o țară care a restrâns exporturile spre UE are o situație epidemiologică mai gravă decât cea europeană sau dacă campania sa de vaccinare suferă în acel moment (proporționalitatea).
Bruxelles precizează că acest mecanism a ameliorat „considerabil” transparența exporturilor, dar recunoaște că obiectivul de a garanta tuturor cetățenilor UE acces la vaccinare nu este atins.
Mecanismul permite oricărui stat membru să ridice obiecții sau să ceară precizări privind exportarea unui lot de vaccinuri oriunde în lume. Cazurile sunt de obicei rezolvate în câteva ore.
In două luni de existență mecanismul a aplicat o singură interdicție, anume plecarea unui lot de vaccinuri Astra Zeneca spre Australia în urma unei obiecții ridicate de Italia.
In rest, 43 de milioane de doze au fost deja exportate de la începutul anului în întreaga lume și – ironic – exporturile au avut loc mai ales spre Regatul Unit ( 10.9 milioane de doze).
Si totuși, la originea acestui demers „protecționist” european – care se vrea temporar, transparent și bine delimitat - se află relația din ce in ce mai tensionată cu Regatul Unit. Capitolul vaccinurilor este doar o filă din vastul dosar care complică din ce în ce mai mult relațiile britanice-europene post Brexit.
Iar în prefața ameliorării mecanismului de exporturi ale vaccinurilor, Bruxelles a cerut inspectorilor italieni să verifice dacă Astra Zeneca are stocuri de care nu se știe. Au fost astfel găsite 29 de milioane de doze stocate lângă Roma.
Astra Zeneca spune că erau prevazute pentru Mexic, Canadei şi pentru mecanismului Covax destinat țărilor defavorizate. Explicația nu a fost crezută de Bruxelles.
De partea sa, Londra a avertizat Bruxelles-ul că va reciproca – de data asta în sens negativ – şi că asta va afecta aprovizionarea cu materie primă pentru producția europeană de vaccinuri Pfizer.
Patru state membre , Belgia, Olanda, Suedia şi Danemarca, se tem de acest scenariu. Discuția liderilor europeni pe acest subiect programată pentru summitul din 25 martie se anunță tensionată.