Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru a ajunge la Valencia, spaniolii din Madrid trebuie să facă escală la Paris

intrebari.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Spania a reușit să depășească ceea ce deja se cunoaște a fi al treilea val al pandemiei, iar acum se pregătește să se confrunte cu cel de-al patrulea. Ritmul foarte lent de vaccinare, sărbătorile de primăvară și relaxarea restricțiilor au  generat multă îngrijorare în rândul epidemiologilor, care anticipează că un al patrulea val este inevitabil și că va răbufni cu toată forța după Paștele Catolic. Deja statisticele epidemiei indică o ușoară creștere a incidenței cazurilor, iar autoritățile regionale au început, ca atare, să restricționeze libera circulație între provincii.

În acest moment autoritățile de la Madrid se confruntă cu aceeași dilemă care a marcat în ultimul an gestiunea crizei sanitare: protejarea sănătății publice sau salvarea economiei, economie care în Spania, după cum știm, depinde în mare măsură de turism, baruri și restaurante, care au o contribuție de peste 18% la Produsul Intern Brut.

a că obiectivul autorităților spaniole în acest moment este stimularea turismului fără a relaxa restricțiile care ar trebui să țină în frâu răspândirea coronavirusului. Dificilă provocare care deja a dat naștere unei situații pe care am putea să o numim cel puțin paradoxală.

Așa cum spuneam, iminența celui de-al patrulea val a determinat autoritățile să ia măsuri care interzic spaniolilor să se deplaseze între provincii și, prin urmare, să facă turism în propria țară, dar pe de altă parte, Spania și-a deschis porțile către turismul internațional.

În acest moment englezii, nemții sau francezi se bucură de soare și plajă pe litoralul iberic nefiind condiționați decât de realizarea unui test care să demonstreze că nu sunt infectați cu Covid-19, în timp ce spaniolilor nu le este permis să se deplaseze decât în condiții de strictă necesitate.

Ba mai mult, situația poate părea și mai absurdă, deoarece, în condițiile actuale, un spaniol se poate deplasa, spre exemplu, de la Madrid la Valencia doar dacă vine din afara Spaniei. 

Adică, pentru a fi mai clar, un spaniol poate lua de la Madrid un avion până la Paris, iar din capitala Franței poate lua altul până la Valencia, aceasta fiind de fapt singura formă în care poate parcurge traseul de la Madrid până la Valencia, fără a încălca restricțiile de deplasare între provincii impuse de autoritățile regionale.

Absurdul generat de această situație a stârnit multe critici atât în Spania, cât și în restul Europei. 

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană cerea Spaniei „coerența” în impunerea restricțiilor de călătorie. Purtătorul de cuvânt al executivului european atrăgea atenția asupra faptului că riscurile legate de coronavirus sunt aceleași, indiferent de proveniența turiștilor, iar autoritățile de la Madrid ar trebui să asigure mai multă coerență în aplicarea măsurilor de restricție.

Miercuri, în Congresul Deputaților,  Pedro Sánchez a încercat să explice că guvernul nu face altceva decât să urmeze recomandările autorităților de la Bruxelles, atât în aplicarea măsurilor de trecere a frontierelor, cât și în restricționarea deplasărilor în interiorul Spaniei și că acționează „coerent și consecvent” cu recomandările Comisiei Europene.

Însă explicațiile premierului spaniol nu au fost foarte convingătoare iar unii parlamentari i-au atras atenția asupra faptului că modul în care gestionează dreptul la libera circulație provoacă deja sentimente de discriminare” și „frustrare” în rândul spaniolilor.