Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: De ce sunt rușii mai puțin fericiți decât ceilalți cetățeni din spațiul ex-sovietic?

rusia.png

Păpuși Matrioshka de vânzare într-o piață din Moscova
Image source: 
RFI/A. Dalsbaek

În ultimul clasament al fericirii publicat de ONU, Rusia ocupă locul 60 din 149 de țări, în urcare față de locul 73 ocupat în clasamentul de anul trecut, dar sub locurile ocupate de mai multe țări din spațiul ex-sovietic, precum Estonia, Lituania, Letonia, Kîrgâstan, kazahstan și Republica Moldova, transmite publicația bmf.ru.

”Cred că inegalitatea socială este explicația. Această inegalitate este mai puțin vizibilă în țările Comunității Statelor Independente. Este adevărat, în aceste țări veniturile pe cap de locuitor sunt mici, poate chiar mai mici decât în Rusia, dar acolo nu există discrepanțele de la noi. Sunt și acolo unii oameni bogați, dar nu chiar așa bogați ca oligarhii din Rusia”, explică profesorul Georgii Ostapkovitch, director al Centrului de studii de piață al Universității naționale de științe economice din Rusia, citat de publicația amintită.

”De fapt a fi fericit ține de o anumită mentalitate a fiecărui popor în parte. La noi, vorba poetului, nu e plăcut să fii faimos, dar nu e plăcut nici să fii fericit... Nu avem o tradiție a fericirii. A durerii și a suferințelor, asta da! Uitați-vă cu atenție la cultura rusească, la marea literatură – suferință și durere peste tot!”, spune la rândul ei Olga Dobrynina, doctor în psihologie, director al Centrului național pentru psihotehnologie.

Referitor la dominația constantă pe care țările nordice o au în mai toate clasamentele fericirii din lume, profesorul Georgii Ostapkovitch adaugă: ”Nu este vorba doar de Finlanda, ci de toate țările nordice. După părerea mea explicația este că în aceste țări cea mai mare parte a bugetului se investește în capitalul uman. În educație, în sănătate, în știință, în cultură. Nu în construcția de tractoare, de turbine, de rachete și de tancuri. Apoi, în țările nordice discrepanțele sociale sunt foarte mici, de fapt problema inegalității și a sărăciei aproape că nu există în aceste țări. Pe când la noi, de exemplu o infirmieră câștigă cca 120 000 de ruble pe an, iar Fiscul abia acum se gândește să înceapă să-i controleze pe cei cu venituri de peste 500 de milioane pe an”

 

În Ucraina se deschide ”Universitatea Fericirii”

Un grup de specialiști ucrainieni condus de psihologul Anna Klimenko a decis să fondeze ”Universitatea fericirii”, unde se vor preda cursuri de popularizare a ultimelor cercetări științifice în domeniu, transmite publicația pravda.ua.

”Fericirea este în același timp un proces și un rezultat. Este o mentalitate și ține de o anumită viziune asupra lumii. Pentru a fi fericit trebuie să-ți asumi responsabilitatea față de lucrurile care ți se întâmplă. Dar atenție, responsabilitate nu înseamnă culpabilitate! Cei doi termeni nu trebuie confundați. A fi responsabil înseamnă a conștientiza modurile în care-ți poți controla viața, gândurile, atitudinea față de lume”, a spus Anna Klimenko la lansarea proiectului ”Upgrade”, din care face parte și universitatea amintită.

Fondatorii instituției, al cărei decan va fi profesorul Oleksandr Morosov, au ajuns la concluzia că în general ucrainienii se simt nefericiți din lipsă de informare, motiv pentru care cursurile se vor concentra pe cele mai noi descoperiri științifice în domeniu.

Potrivit ultimului studiu intenațional, în ciuda dificultăților create de pandemie, anul trecut Ucraina a urcat cu 13 puncte în clasamentul mondial al fericirii.

 

 

Medalii de bronz la turneul de la Budapesta pentru luptătoarele din R. Moldova

Luptătoarele din R. Moldova au câștigat trei medalii de bronz la turneul de la Budapesta, competiție ce a contat pentru calificarea la Olimpiada de la Tokyo, transmite publicația publika.md.

Mariana Cherdivară-Eșanu a urcat pe ultima treaptă a podiumului la categoria de greutate de 62 de kilograme, Iulia Leorda a obținut medalia la categoria de 53 de kilograme, iar Irina Rângaci la categoria de 68 de kilograme.

Chiar dacă au urcat pe podium în Ungaria, luptătoarele nu s-au calificat la Olimpiadă. Biletele pentru participarea la Jocurile Olimpice le-au obținut doar finalistele.

La Turneul European de calificare au participat 14 sportivi moldoveni, însă nici unul nu a reușit să obțină cota olimpică.

Luptătorii vor mai avea o șansă la Turneul Mondial de calificare pentru JO, care se va desfășura la Sofia, Bulgaria, în perioada 6 și 9 mai a.c.

 

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus :

Elizabeta Liah – Rusia

Valeria Kovalenko - Ucraina

Diana Lupan – R. Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 25 martie 2021