Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erasmus+, adoptat de CE, cu un buget de 28 mld euro. Cui se adresează?

er_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Erasmus+

Comisia Europeană (CE) a adoptat, joi, noul program anual Erasmus+, ce se va desfășura în perioada 2021-2027. Cu un buget consistent, de 28 de miliarde de euro, programul va finanța proiecte de cooperare și de mobilitate în scopul învățării, de care ar urma să beneficieze 10 milioane de europeni.

Potrivit CE, scopul programului Erasmus+ va rămâne asemănător cu cel din exercițiile financiare anterioare, respectiv 2007-2013 și 2014-2020. Obiectivul acestui program prin care milioane de tineri au călătorit și învățat în state europene rămâne acela de a favoriza și mai mult incluziunea și de a sprijini tranziția ecologică și digitală. De asemenea, Erasmus+ își propune să sprijine reziliența sistemelor de educație și de formare în contextul pandemiei de Covid 19.

Faptul că bugetul Erasmus+ pentru următorii șapte ani aproape că s-a dublat arată importanța acordată în Europa educației, tineretului și învățării pe tot parcursul vieții. „Erasmus+, derulat în 33 de țări și accesibil restului lumii prin intermediul activităților sale internaționale, rămâne un program unic din punctul de vedere al dimensiunii, al sferei sale de aplicare și al recunoașterii de care se bucură la nivel mondial”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. „Invit toate organizațiile publice și private care își desfășoară activitatea în domeniile educației, formării, tineretului și sportului să consulte noile cereri de propuneri publicate și să solicite finanțare. Grație programului Erasmus+, vom face din Spațiul european al educației o realitate”, a conchis comisarul.

Cu ce noutăți vine începând cu 2021 acest program european? Noul program Erasmus+ oferă oportunități de efectuare a unor perioade de studiu în străinătate, a unor stagii, ucenicii și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului. El este deschis școlarilor, studenților din învățământul superior, elevilor din învățământul profesional, cursanților adulți, schimburilor de tineri, lucrătorilor de tineret și antrenorilor sportivi.

Pe lângă proiectele de mobilitate, care reprezintă 70 % din bugetul uriaș de 28 de miliarde de euro, noul program Erasmus+ investește și în proiecte de cooperare transfrontalieră. Acestea pot fi realizate între instituții de învățământ superior, între școli, între instituții de educație și formare a cadrelor didactice, între centre de învățământ pentru adulți, între organizații de tineret și sport, între furnizori de educație și formare profesională și între alți actori din domeniul educației.

Programul Erasmus+ este clasificat de europeni pe locul al treilea în topul celor mai bune rezultate ale UE, imediat după libera circulație și pace. În ultimii treizeci de ani, peste 10 milioane de persoane din 33 de țări au participat la program. Este vorba despre statele UE, la care se adaugă țările partenere: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.