Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia intră în regim de carantină dură

covid_polonia.png

Ambulanță la intrarea într-un spital din Varșovia, octombrie 2020
Image source: 
Czarek Sokolowski, AP via France24

Polonia se află în prezent în cel mai dificil moment al celor 13 luni de pandemie. Guvernul polonez a decis că, începând cu sâmbătă 27 martie, întreaga țară va intra în regim de carantină dură pentru următoarele două săptămâni, dar este foarte probabilă prelungirea carantinei dure pentru o perioadă mult mai lungă.

Polonia va încerca astfel să oprească trendul ascendent al curbei cazurilor de Covid care amenință sistemul sanitar cu un colaps fără precedent. În paralel în toate sferele sociale se observă o oboseală accentuată vizavi de restricții, iar atmosfera de rezistență față de restricții devine din ce în ce mai evidentă.

Pentru cine este curios sa asculte cum sună Varșovia în aceste zile, atunci capitala Poloniei emite un sunet distinct de sirene ale sutelor de ambulanțe care circulă necontenit în viteză pentru a salva vieți. Imaginile cu parcuri de ambulanțe pustii și cu cozi de sute de metri în fața spitalelor pentru a interna bolnavii cu Covid au devenit parte a unui banal peisaj urban.

Ieri statistica cazurilor de Covid în Polonia a atins un număr aproape fără precedent – peste 34.000, cu cel puțin 4000 mai mult decât în ziua precedentă. În ce privește media săptămânală a deceselor atunci aceasta va atinge până la sfârșitul acestei săptămâni peste 500 de morți, în timp ce per ansamblu în 13 luni de pandemie Covid-ul a luat viața a peste 50 de mii de polonezi.  

Sistemul sanitar polonez se apropie rapid de acel punct critic în care medicii vor trebui să decidă cine va trai și cine nu din cauza incapacității de a gestiona un număr copleșitor de cazuri foarte grave de Covid. Problema numărul unu în spitale în acest moment este deficitul cronic de personal capabil să gestioneze pacienții cu Covid.

Până aici, cât de cinic nu ar suna, nu e nimic nou. Situații trase la indigo pot fi observate în multe alte țări. Ce pare nou, este combinația a trei stări generalizate la nivel de populație: rezistența față de carantină reflectată în special prin refuzul ostentativ de a purta masca în stradă, obișnuirea cu pericolul infectării în orice spațiu public și resemnarea cu faptul că situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat.

Și mai grav, duminica trecută Varșovia a fost martora unor proteste de amploare ale covid-negaționiștilor. Această stare psihologică a motivat autoritățile, la sfatul consiliului medical de pe lângă primul-ministru, să ia în considerare patrularea străzilor de către armată în cazul în care nu se vor respecta restricțiile, și monitorizarea strictă a interdicției de aglomerare umană de orice fel. Rămâne de văzut dacă această potențială recomandare va fi implementată în viitorul apropiat.

Între timp, Polonia cu o populație de 38.5 mln, a vaccinat începând cu sfârșitul lui decembrie până în prezent aproximativ 5.4 mln de cetățeni, adică 14% din populație, iar 5% din populația țării a beneficiat și de rapel. Astfel, una din concluziile de etapă ar fi că rata de vaccinare raportată la speranța de diminuare a morbidității cauzate de Covid este prea lentă. Nu e de mirare că acest al treilea val este mai ucigător decât precedentul.

O altă realitate al celui de al treilea val  de Covid în Polonia este schimbarea grupului țintă de vârstă pentru decese și cazuri foarte grave. Este consecința directă a răspândirii mutației britanice a coronavirusului.

Această realitate corelează strâns cu diaspora poloneză din Marea Britanie, care numără aprox. un milion de polonezi și care nu a fost supusă carantinei de călătorii la intrarea în țară. Astfel, dacă în timpul celui de-al doilea val categoria de vârstă de 70 și 80 a fost cea mai afectată, atunci valul trei aparține celor între 50 și 60, existând și numeroase decese printre cei cu vârste între 30 și 50 de ani. Este exact acel segment din populație care nu va fi vaccinat în viitorul apropiat.

Din anunțul făcut de guvern ieri, reiese că în următoarele 5 săptămâni Polonia va primi 5 mln de doze de vaccin. Acest fapt ar însemna că până la începutul lunii mai, încă 2.5 mln de polonezi vor fi complet vaccinați, ducând procentul de vaccinare per întreaga populație la 20%, ceea ce, iarăși, foarte probabil va fi insuficient pentru a declara că vaccinarea începe să facă diferența în direcția îmbunătățirii situației din Polonia. Așadar, deocamdată unica metodă certă de luptă cu pandemia în Polonia rămâne izolarea dură în case.

 
Polonia intră din nou în carantină