Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imagini de pe Canalul Suez, unde traficul a fost blocat de un cargo eșuat

suez1.png

Cargobotul eșuat blochează total traficul pe Canalul Suez. Deblocarea ar putea dura mai multe săptămâni
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Un cargo lung de 400 de metri a eșuat miercuri în zona canalului Suez, un punct de trecere esențial pentru transportul maritim global. Trecerea celorlalte nave a fost astfel blocată în ambele sensuri, iar marinarii au avut ocazia să imortalizeze incidentul. Un astfel de incident nu a mai avut loc niciodată de la începutul globalizării.


Nava Ever Given, una dintre cele mai mari nave de containere din lume, blocată în Canalul Suez
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ahmed Fahmy

Portcontainerul MV Evergreen a eșuat din cauza unei rafale de vânt, care l-a purtat câțiva kilometri la nord de orașul Suez, care marchează intrarea sudică a canalului. Prima fotografie a incidentului, postată pe Instagram, arată cum nava a blocat calea navigabilă pe toată lățimea sa. Julianne Cona a postat pe Instagram o fotografie a portcontainerului gigant realizată de pe nava Maersk Denver, blocată în spatele acestuia. „Nava din fața noastră a eșuat în timp ce traversa canalul și acum este blocată”, a scris ea. ”Se pare că vom sta aici o vreme.” 
Alți marinari au reușit să surprindă haosul creat de acest „ambuteiaj”, de exemplu un vorbitor de rusă a realizat acest video:

 

 

 

 

De pe puntea unei nave gigant, el arată numeroase alte portcontainere imobilizate în canal și relatează cum o navă s-a blocat: ”Întregul convoi [de nave] a aruncat ancora și acum așteaptă”.
Potrivit agenției Bloomberg, peste 100 de nave așteptau să poată relua navigarea pe canalul Suez după acest incident. Aproape 10% din traficul maritim mondial trece prin această zonă.
Pe site-ul MarineTraffic putem viziona, pe o hartă, traficul maritim în direct. Într-adevăr s-au putut observa numeroase cargoboturi imobilizate de o parte și de alta a portcontainerului MV Evergreen.

 


Pe contul de Twitter MarineTraffic s-a anunțat că: „navele blocate în canalul Suez transportă mărfuri vitale, iar întârzierile pot provoca mari probleme pentru cei care vor trebui să ajusteze orarele”.

 

Miercuri, compania taiwaneză Evergreen Marine Corporation a declarat pentru agenția de presă AFP că este „în discuții cu părțile implicate, inclusiv cu autoritatea care administrează canalul pentru a primi ajutor cât mai curând posibil”. Mai târziu în aceeași zi, mai multe surse au transmis agenției de știri Reuters că nava a reușit să se miște și astfel va debloca canalul.

 

 

 


Un excavator încearcă să elibereze nava Ever Given, una dintre cele mai mari nave de containere din lume.⁠
Sursa imaginii: 
Reuters News Picture Service - RNPS

Traducere de Andreea Sefciuchevici după France24