Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 nave cu animale din România, printre cargoboturile blocate în Canalul Suez

ship-5218463_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Zece nave cu cel puţin 130.000 de animale vii din România sunt blocate în Canalul Suez, a anunțat sâmbătă seară directorul Animals International, Gabriel Păun.

UPDATE ora 20:00: Transportatorii au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp, a anunțat ANSVSA, care subliniază că sunt 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic.

La nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situația generată în data de 24 martie, de blocarea temporară Canalului Suez și a circulației navelor de transport pentru animale, transmite Hotnews.ro.

”S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez. Au fost contactați reprezentanții transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp. De asemenea, aceștia au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egeea și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului. Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune”, arată comunicatul ANSVSA.

Știrea inițială:

Directorul Animals International, Gabriel Păun,a declarat la Digi24 că situația este critică și că riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii.

”Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate”, a declarat Gabriel Păun la Digi24.

130.000 de animale vii, oi și berbeci, sunt blocate în canalul Suez în drumul lor către ţări terţe din Orientul Mijlociu.

”Pentru a evita cea mai mare tragedie din istoria omenirii, cea mai bună variantă ar fi să chemăm vapoarele înapoi, ar face cam 4 zile la viteză maximă si avem suficientă capacitate de abatorizare în România și se poate trimite carnea cu avionul”, a mai spus Gabriel Păun. 

Cele 10 vapoare care au plecat încărcate cu animale din portul Midia cu destinații care includ traversarea canalului Suez sunt: Sea Star Livestock, Dragon, Harmony Livestock, Lady Maria, Jersey, Al Farouk, Britta K, Lady Rasha, Mariona Star și Taiba.

”Numărul navelor cu animale afectate de blocarea Canalului Suez crește! Am îndemnat toate statele membre să oprească imediat trimiterea de animale în țări care se bazează pe această parte a rutei și să cheme toate navele afectate înapoi”, pentru că ”fiecare zi contează pentru animalele de la bord”, arată și mesajul pe pagina de Facebook a Animals International.

 

Mai multe informații pe subiect găsiți AICI.