Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Restricții în Capitală: magazine închise la 18:00, circulația restricționată de la 20:00

Începând de duminică, 28 martie, autoritățile aplică pentru Capitală restricțiile impuse în toate localitățile cu rata de infectare peste 4. Între timp în București rata de infectare a trecut de 7 în Capitală, ajungând la 7,02, față de 6,88 cu o zi în urmă.

Prefectura Capitalei reamintește că au intrat în vigoare noile restricții, decise în ședința de sâmbătă a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Astfel, de la ora 18.00 sunt fi închise magazinele și toți operatorii economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, iar de la ora 20.00 intră în vigoare carantina de noapte.

Aceste măsuri sunt în vigoare de duminică în toate localitățile în care rata de infectare a depășit 4 la mia de localități și se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii.

Excepții

Pe lângă motivele justificate prevăzute de decizia CMBSU pentru care este permisă circulația în afara acestui interval, Prefectura a anunțat și următoarele excepții:

  • 1.Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.
  • 2. Victimele violenței familiale se pot deplasa la secțiile de poliție sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situația de a fi nevoită să iasă din casă pentru a își proteja viața sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.
  • 3. Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.
  • 4. Scoaterea animalelor de companie în fața locuinței este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte și prezintă dovada că locuiește în imobilul în fața căruia se află.

Cresc ratele de infectate în mai multe județe din țară

În Capitală, rata de infectare a trecut de 6 marți, iar de atunci a continuat să crească, astfel că duminică a ajuns la 7,02. București are astfel a doua cea mai mare rată de infectare în România, după județul Ilfov.

Creșteri ale ratei de infectare sunt și în Cluj - 5,79, față de 5,73, cu o zi în urmă și în Brașov - 5,25, față de 5,23 sâmbătă. În Timiș, rata de infectare la mia de locuitori continuă să fie în scădere ușoară - 6,02, față de 6,03 cu o zi în urmă.