Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să faci 50 000 de dolari pe lună jucându-te pe calculator, de acasă

coreea.png

Kim Min-kyo petrece uneori și 15 ore pe zi în fața calculatorului
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Închis într-o cameră de deasupra apartamentului mamei sale din Seul, Kim Min-kyo joacă jocuri video până la 15 ore pe zi și face avere datorită miilor de fani care îi urmăresc performanțele în direct.

La vârsta de 24 de ani, activitatea sa online îi permite să câștige aproximativ 50.000 mii de dolari pe lună, și nu are de gând să-și schimbe modul de viață.

„Nu prea îmi plac mașinile și nici să cheltui mulți bani”, a explicat Kim, care mănâncă, doarme, se spală și muncește în camera lui. „Mama mea e cea care îmi gestionează banii”, adaugă el.

„Livestreamerii”, adică persoanele care transmit în direct diverse conținuturi, sunt numiți „Broadcast Jockeys” sau Bjs în Coreea de Sud. Ore întregi ei împărtășesc cu urmăritorii lor gusturile lor muzicale, performanțele din jocurile video, discuțiile și chiar și mesele și programul de somn.

Livestreaming-ul este popular în special în rândul adolescenților și tinerilor până în 20 și ceva de ani, care preferă să îi urmărească pe ”livestreameri” și nu alte vedete tradiționale. Unii câștigă până la 100.000 de dolari pe lună transmițând în direct pe platforma sud-coreeană AfreecaTV, pe lângă conținutul de pe YouTube.

Cum să atragi fani

Kim, care adesea joacă online „League of Legends”, făcând în același timp comentarii legate de joc, recunoaște că „uneori trebuie să faci ceva absurd pentru a atrage fani”.

Datorită lor el își câștigă existența, prin donații, plasare de produse – uneori bea în direct băuturi energizante sud-coreene – și publicitate pe YouTube, unde are peste 400.000 de abonați.

„Livestreaming-ul” nu este reglementat, dar stârnește în mod regulat controverse. Kim este criticat mai ales pentru conținutul său uneori îndrăzneț, într-o societate sud-coreeană care rămâne profund conservatoare. Și alți „livestreameri” au fost mustrați pentru remarci misogine sau cu tentă violentă.

Pe platforme precum AfreecaTV, sunt foarte ușor de găsit, la orice oră, femei sumar îmbrăcate, care pentru bani sunt gata să „facă un dans sexy”.

Pandemia de coronavirus n-a făcut decât să favorizeze fenomenul „livestreaming-ului”.

În timp ce locuitorii au fost îndemnați să rămână acasă, primăvara trecută, pentru a reduce amploarea primului val de Covid-19, timpul petrecut vizionând video-uri pe smarphone-uri a crescut. YouTube a declarat că, anul trecut, a înregistrat o creștere uriașă a audienței pe tot globul și în special în Coreea de Sud.

Modelul de afacere al platformei AfreecaTV constă în a vinde telespectatorilor „starballoons”, echivalentul punctelor, care costă 110 woni (0,7 dolari) bucata.

Din ce în ce mai mult abateri

Telespectatorii pot să le ofere aceste puncte „livestreamerilor” lor preferați, care îi convertesc în numerar, platforma percepând un anume comision.

Donațiile făcute pe această platformă au crescut cu peste 20%, ajungând la 41,5 de miliarde de woni (30 de milioane de euro) în ultimele trei luni ale anului 2020.

„Chiar dacă pandemia de Covid este un eveniment nefericit, ar fi o minciună să spunem că nu i-a ajutat pe BJs să crească”, a recunoscut Joshua Ahn, șeful companiei de producție Starfish Entertainment.

Acest antreprenor în vârstă de 44 de ani, proprietarul unui Maserati, gestionează zeci de „livestreameri” celebri și produce diferite emisiuni de divertisment pentru unele dintre cele mai mari canale de televiziune din țară.

Dacă doar o mică parte dintre aceștia fac avere, vedetele care câștigau deja zeci de milioane de dolari pe lună „și-au dublat sau chiar triplat” veniturile în timpul pandemiei.

Coreea de Sud a înregistrat, între 2015 și 2019, triplarea veniturilor din publicitatea de pe telefoanele mobile, ajungând la 4,56 miliarde de woni, potrivit organismelor de reglementare.

De acum înainte unii „livestreameri” vor apărea la televizor, în timp ce personalități, precum analiști financiari și oameni politici apelează la această nouă modalitate de difuzare pentru a-și îmbunătăți imaginea.

Însă, acest fenomen pare să cunoască din ce în ce mai multe abateri, conținuturi cu tentă sexuală și violentă.

Pentru Hojin Song, cercetător la Universitatea de stat Monterey Bay din California, acest fapt se explică prin faptul că „ acești Bjs caută să atragă cu orice preț atenția”.

„Cu cât pot atrage mai mulți oameni, cu atât mai multe șanse să câștige bani”, explică el.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după articolul France24