Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuții privind coplata în Sănătate | APMA: Propunem posibilitatea introducerii unei contribuții de cel mult 20 lei/ consultație

adult-4402808_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sunt discuții privind coplata în sistemul de sănătate în cadrul consultărilor pe tema Contractului Cadru pe anii 2021-2022, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale. Chestionată în legătură cu contribuția personală a pacientului pentru consultațiile și procedurile din ambulatoriul de specialitate,  Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator a cerut introducerea posibilității încasării unei contribuții de cel mult 20 de lei per consultație. "Este nevoie de coplată, sistemul este subfinanțat", spune la RFI, dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator. Actuala legislație prevede posibilitatea coplății, dar fără să dea detalii despre sumă sau situațiile în care se aplică.

 

"În teorie, există o coplată de 10 lei pe internare, introdusă în timpul ministeriatului lui Eugen Nicolăescu, nu știu dacă se mai aplică peste tot sau nu. Oricum, 10 lei nu pot fi considerați o coplată sau o contribuție personală. Sunt mai mult o glumă. În 2019, s-au modificat legislația în sensul permiterii, la modul teoretic, a încasării unei contribuții personale de la pacienți. Dar această modificare legislativă nu a fost urmată în jos, în celelate acte de reglementare, de o detaliere sau o foarte clară lămurire a conceptului. În 2020, nu a existat un alt Contract-Cadru, a fost prelungită aplicarea celui din 2018-2019. În momentul acesta, au loc consultări și negocieri pentru adoptarea noului Contract-Cadru. Noi am propus Casei Naționale de Asigurări de Sănătate corelarea prevederilor legislative în sensul introducerii posibilității, deci nu a obligativității, introducerii posibilității încasării unei contribuții personale de la pacienți în cuantum de maxim 20 de lei de la pacienți",  spune la RFI, dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator.

Potrivit acestuia, "contribuția nu trebuie să devină obligativitate și o povară de nesuportat pentru pacient. În același timp, trebuie să luăm în calcul faptul că decontarea serviciilor medicale de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate este de multe ori deficitară din punct de vedere al tarifului pe consultație, costurile  de operare ale cabinetelor medicale au crescut, toate astea se traduc în niște costuri care, uneori, sunt foarte greu de acoperit  doar din contractul cu casa de asigurări. De asta este nevoie de coplată. ". 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator mai propune:

  • Valoarea maximă a contribuției personale pentru procedurile diagnostice sau terapeutice,  indiferent de numărul acestora, 20 lei (oricâte proceduri sunt necesare, se plătesc maxim 20 lei) 3. Deoarece există specialități la care nu există proceduri, precum și datorită situației materiale diferite a pacienților, nivelul contribuției personale poate varia între 0 și maxim 20 lei (respectiv 40  de lei în cazul încasării și pentru consultație și pentru proceduri).
  • Cuantumul contribuției personale se stabilește de fiecare furnizor în parte, dar nu poate depăși valoarea maximă stabilită prin Contractul Cadru și Norme. 
  • Valoarea contribuției personale trebuie afișată la vedere, lângă prețurile pentru plata integrală a serviciilor nesuportate din Fond.
  • Decizia încasării contribuției personale este a fiecărui furnizor în parte, neconstituind o obligativitate, ci doar o posibilitate de completare a veniturilor furnizorilor de servicii medicale.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, intervievat de Mirela Dădăcuș