Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: Ura din online iese la suprafață, iar asta e cu adevărat îngrijorător

rufin-zamfir-e1569404153401.jpg

Sursă foto: Global Focus.

Ura din online se mută la suprafață, iar asta e cu adevărat îngrijorător, atrage atenția Rufin Zamfir, director program Amenințări Asimetrice de la Centrul Global Focus, trăgând linie după ultimele evenimente care au avut-o în prim plan pe actrița Maia Morgenstern.

 

Nu este vorba doar despre un episod, trebuie să privim tabloul complet, atrage atenția expertul. Asistăm la mai multe episoade aparent disparate, care au un numitor comun însă. Cine se află în spatele acestor acțiuni? Andreea Orosz a discutat cu expertul Centrul Global Focus, Rufin Zamfir.

Rufin Zamfir: Ce este nou astăzi în România este apariția lui la suprafață, tranformarea fenomenului ăstuia negativ într-un subiect comun dezbătut în toate mediile sociale.

Asta este și o consecință a abordării pe care societatea românească a avut-o și o are asupra unor fenomene negative. Abordare pe care eu aș descrie-o ca politica struțului care își vâră capul în nisip atunci când ceva din jurul lui nu îi convine. Din păcate acesta nu este un fenomen nou.

Din păcate acesta nu este un fenomen izolat. Este parte din discursul social de ani de zile. Dacă vom continua să nu vrem să îl vedem, vom continua să ne desfășurăm viețile noastre. În câteva zile probabil că acest scandal se va stinge.

Și probabil că vom considera că nu avem de ce să ne temem și că manifestările astea sunt doar niște pusee verbale ale unora și ale altora și vom trece mai departe până data viitoare când s-ar putea să ne lovească mult mai frontal și cu consecințe.

Eu consider că ar fi extrem de greșit din partea noastră să le considerăm doar niște vorbe aruncate în vânt. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Statele Unite pe 6 ianuarie, când tot șuvoiul acesta de ură din online s-a materializat într-un atac deschis, frontal la adresa unei instituții politice de bază a democrației, extrem de importantă pentru funcționarea statului american. 

Reporter: Pe de altă parte, dacă ne uităm și nu foarte departe, avem un caz în Marea Britanie. A fost povestea cu brexitul. În final, ura și scindarea opiniei publice s-a soldat cu decesul unui parlamentar, dacă ne amintim bine. Avem în Polonia cazul primarului ucis la Gdansk. Odată ce lași ura aceasta în online pare să fie o chestiune de timp până la lua o formă foarte ciudată? Nu îmi dau seama care ar fi soluția dincolo de a condamna noi?
RZ: Ca orice fenomen negativ lăsat în plata lui, nesupravegheat, mai devreme sau mai târziu va genera efecte extrem de negative și de nedorit. Aș vrea să atrag atenția asupra pericolului de a nu vedea întreaga imagine. Asupra pericolului de a ne concentra doar pe un exemplu și a rata imaginea de ansamblu. Citesc o grămadă de titluri, văd o grămadă de articole care își concentrează atenția pe un anumit actor politic, care își concentrează atenția pe o anumită linie socială și politică. Semnalele și semnalmentele unor fenomene sau convingeri extrem de negative, dintre care unele sunt despre antisemitism, se regăsesc în multe pături ale societății noastre și în multe bule, universuri politice. Nu este vorba doar despre un anumit partid, care, conjunctural, a primit un balon de oxigen care l-a transformat dintr-un partid de 3-4% într-un partid de 9%, pe fondul lipsei de implicarea  societății.

Rep: Dar e vorba doar despre bule politice? Îmi vine în minte un exemplu. Nu a fost neapărat în online, dar a rămas tot într-o ceață. Este vorba despre măzgălirea bisericii...

RZ: Aceste două exemple, scrisorile de amenințare primte de doamna Morgenstern și graffitiurile de pe biserica ortodoxă, le-aș trata exact în aceeași categorie. Ele sunt acte de vandalism care încearcă să exploateze ura unor categorii sociale împotriva altor categorii sociale. M-aș aștepta să văd o investigație în profunzime și asupra mesajelor și asupra potențialilor diseminatori de mesaje.

De la distanța de la care eu mă uit la amândouă, le tratez ca fiind exact același material care le construiește. Mie îmi pare că arată foarte tare cu o campanie orchestrată, îndreptată înspre transformarea pozițiilor de adversitate, exprimate până acum verbal între două grupuri, ce vizează transformarea lor în mai mult decât atât și scindarea societății noastre mult mai mult decât a fost. Arată foarte mult ca ceva pus la punct sau gândit într-un laborator și aruncat pe piață pentru a vedea cam cât de departe se poate merge cu învrăjbirea celor două jumătăți ale societății române.

Rep: Cine ar putea crea în laborator o astfel de strategie? 
RZ: Să știți că aici răspunsul este unul destul de arborescent. Istoria ne-a arătat cu exemple chestia asta. Este posibil ca acel actor interesat de dezbinarea societății românești șă fie unul extern. Probabil că și dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră cel mai repede le va veni în minte un actor de la est.

Dar în același timp este foarte posibil ca acest actor interesat în dezbinarea societății românești să fie unul intern.
Din rezultatele pe care studiile noastre din ultimii 5 ani asupra fenomenului dezinformării și propagandei le indică, de multe ori în spatele unei campanii de dezinformare care are ca țintă societatea românească au stat actori din interiorul României...

 
Rufin Zamfir, director program Amenințări Asimetrice de la Centrul Global Focus.