Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Managerul SJU Bacău, despre protestul din curtea spitalului: Nu-mi explic gestul. Nu aș vrea ca personalul medical să fie demoralizat

spitalul-judetean-bacau-825x510.png

Sursa imaginii: 
http://sjubc.ro/

"Spitalul Județean Bacău rezistă de mai bine de un an de zile în fața epidemiei de coronavirus, am reușit să tratăm pacienți covid și noncovid fără să fim obligați să o facem și fără să avem focare importante de infecție. Nu-mi explic gestul celor care au protestat în curtea spitalului. Sper că a fost un caz izolat. Aseară se putea întâmpla orice, pentru că nu exista pază special prevăzută pentru partea de Boli Infecțioase", a declarat pentru RFI, Adrian  Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău. 
 

Adrian  Popa, managerul Spitalului Județean Bacău

"Nu ne așteptam, știam de acest protest că este față de restricțiile anunțate de Guvern, dar nu ne așteptam să ajungă în curtea spitalului. Sigur că fiecare angajat al spitalului s-a simțit panicat, într-un fel sau altul, la vederea mulțimii care scanda (...) Eu consider că ce s-a întâmplat a fost un caz izolat. Dacă organizatorii protestului au diseminat asemenea informații să ajungă la spital să scandeze, atunci este o mare eroare.  (...) Eu țin să precizez că Spitalul Județean Bacău este un spital care totuși, de mai bine de un an și ceva, rezistă pe baricade în fața pandemiei de coronavirus. Este printre puținele spitale din Moldova care a rezistat acestei pandemii fără să devină spital COVID sau suport COVID. Am reușit să tratăm pacienți COVID și nonCOVID fără să fim obligați să o facem și fără să avem focare importante de infecție. Este meritul exclusiv al personalului medical care s-a dedicat de la început și până în prezent tratării cazurilor. Noi trebuia să intrăm în faza a treia, însă am intrat din prima clipă. Ne-am mobilizat, am zis că este important ca un spital județean să poată oferi servicii pacienților, este vorba de un județ mare, cu 600.000 de locuitori. Poate lumea uită acest lucru. Tratăm în continuare pacienți cu COVID-19, sunt peste 100 de pacienți tratați zilnic în Secția de Boli Infecțioase. Nu-mi explic gestul celor care au protestat în curtea spitalului și nici nu vreau să-mi explic, fiecare e liber să scandeze ce vrea. Sper că a fost un caz izolat. Aseară se putea întâmpla orice, pentru că nu exista pază special prevăzută pentru partea de Boli Infecțioase. (...) Nu aș vrea ca personalul medical să fie demoralizat pentru că astfel ne-am trezi cu disfuncționalități în tratamentul pacienților, ceea ce este mult, mult mai grav.", a declarat pentru RFI, Adrian  Popa, managerul Spitalului Județean Bacău. 

Luni seară au avut loc proteste anti-restricții în mai multe orașe din țară. Oamenii au scandat împotriva „dictaturii medicale”, au cerut libertate și au dat foc măștilor de protecție. Protestatarii din Bacău au scandat în curtea Spitalului Județean de Urgență din Bacău și i-au numit pe medici „asasini” și „hoți”.

"Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistenți, infirmieri, în general de cei care poartă haina albă", a declarat marți ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, cu referire la protestele care au avut loc luni în mai multe orașe țară. În Bacău, Brașov și Galați, protestatarii au manifestat în fața și în curțile unităților sanitare. CITEȘTE AICI.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL CU ADRIAN POPA, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău