Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Piața românească a muncii în scădere după un an de pandemie și Brexit

cristina_irimie.jpg

Cristina Irimie
Cristina Irimie spune că efectul Brexit asupra angajatorilor britanici a fost catastrofal
Sursa imaginii: 
Daniel Furculeșteanu

Pandemia de Coronavirus și Brexit au avut un impact considerabil asupra economiei britanice. Scăderea produsului intern brut cu 10% în 2020 a fost cea mai mare pe timp de pace din ultimele două secole, iar numărul cetățenilor UE care au părăsit UK a atins cifre record. Ce a însemnat acest ultim an pentru românii care lucrează în Marea Britanie?

Cristina Irimie este directoarea unei agenții de recrutare a forței de muncă din  Londra și a constatat schimbările de pe piața românească a muncii din Marea Britanie. Așadar, care a fost impactul pandemiei și al Brexit asupra acestei piețe?

Cristina Irimie: Din ceea ce am observat deja în ultimele șase luni, impactul este clar unul negativ, în sensul în care s-a observat o plecare a unor clase de muncitori români spre România, pe o perioadă pe care nimeni nu o poate estima dacă este temporară sau permanentă.

Am observat încă înainte de 1 ianuarie 2021 o cerere a creșterii din partea angajatorilor britanici care nu știu de unde să recruteze următoarea forță de muncă pentru a o înlocui pe cea plecată.

Reporter: Care sunt sectoarele cele mai afectate?

CI: Pentru că în activitatea noastră ne concentrăm asupra sectorului construcțiilor pot da destule informații din această piață. Cred că urmează să vedem și alte clase de lucrători deoarece după cum știm industria ospitalității a fost totalmente închisă, deci acolo nu se poate estima și deja văd afectată piața muncii pentru asistență socială, iar în domeniul medical este lipsă de asistenți medicali.

R: Asta este mai mult legat de pandemie, dar în primele trei luni de aplicare a noii legi a imigrației în care cetățenii Uniunii Europene sosiți după 1 ianuarie 2021 nu mai au drept automat de muncă se pot trage primele concluzii?

CI: Da, am participat la un reportaj realizat de Construction News în luna februarie în care am vorbit despre unele dintre motivele pentru care muncitorii români calificați în construcții au plecat în timpul pandemiei acasă și au lăsat un spațiu liber.

Tot acolo vorbeam și despre lipsa celor noi veniți, care întotdeauna suplineau locurile rămase libere în construcții și după reportajul respectiv au luat legătura cu mine atât firme din construcții care sunt contractori general care au lucrări întreg UK-ul, cât și firme mici și mijlocii, contractori și subcontractori, care transmit același mesaj interesant: că ei nu s-au gândit că va urma o problemă și că ei abia acum își pun problema că ei chiar nu pot să-și onoreze contractele pe care le au în momentul de față, deoarece nu mai au disponibilă forța de muncă migrantă din Europa de est, preponderent români, pe această piață a construcțiilor.

Pentru ei sună o limbă străină să se uite la noua lege a imigrației, iar o firmă care m-a contactat, o firmă care de opt ani mergea în România pentru a aduce forță de muncă nouă în construcții, nu înțelege.

Punctul meu de vedere a fost că ar trebui să-și pună niște semne de întrebare înainte să se întrebe cum vor aplica nou lege a imigrației pentru că din cunoștințele pe care noi le avem nu cred că vor găsi în România muncitori calificați în construcții care să aibă competențele lingvistice necesare pentru a trece testul de limbă engleză, corelat cu faptul că în România poți da într-un singur loc acest test la ora actuală.

Deci, o nepregătire totală, din păcate așa cum am estimat în decembrie, a angajatorilor britanici pentru ce se va întâmpla după Brexit. Iar în alte domenii precum cel medical sau al asistenței sociale pur și simplu migrarea spre Marea Britanie nu mai este o opțiune pentru cei care în continuare pentru cei care vor să plece din România.  

 
Ascultați interviul integral cu Cristina IRIMIE realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ