Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consumul de marijuana, legalizat și în statul New York

marijuana.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Parlamentul statului american New York a adoptat un proiect de lege care legalizează consumul de marijuana în scop recreativ, transmite miercuri AFP.

Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a anunțat deja că va promulga legea.

Cu acest act normativ, susţinut de cele două camerele ale statului, unde Partidul Democrat din care face parte Cuomo deţine o puternică majoritate, New Yorkul se va alătura altor 14 state americane şi districtului Columbia unde este autorizată utilizarea canabisului.

"Prea multă vreme interdicţia canabisului a ţintit într-un mod disproporţionat comunităţile de culoare, prin aplicarea unor pedepse aspre cu închisoarea", a declarat guvernatorul statului New York într-un comunicat.

"Această lege istorică face dreptate comunităţilor mult timp marginalizate, susţine o nouă industrie ce va face să crească economia şi stabileşte garanţii substanţiale pentru public", a continuat Cuomo.

Legea le va permite adulţilor de peste 21 de ani să cumpere canabis şi să cultive acasă plante pentru consum personal. Totodată, ea va redirecţiona fonduri spre educaţie şi tratarea toxicomaniei.

Statul New York va anula automat dosarele persoanelor care au fost deja condamnate pentru delicte legate de marijuana.

De asemenea, legea va suprima sancţiunile pentru posesie a trei uncii de droguri (85 de grame), noua limită de posesie personală, iar programul existent de distribuţie a marijuanei în scopuri medicale urmând să fie extins.

Biroul de presă al guvernatorului a transmis că această schimbare ar putea aduce 350 de milioane de dolari suplimentari la veniturile fiscale anuale şi ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă. Statul prevede să taxeze vânzările de marijuana cu 9%.

Această decizie intervine în contextul în care Andrew Cuomo face obiectul unei anchete pentru hărţuire sexuală şi intimidare, iar administraţia sa este acuzată că a orchestrat ascunderea deceselor legate de COVID-19 în căminele de bătrâni.