Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara: de la „antreprenorii urii”, la doctrina legionară și ”liste negre” cu intelectuali

protest-timisoara.jpg

Proteste de stradă la Timișoara, două seri la rând
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Duminică și luni, în fața casei primarului Timișoarei, Dominic Fritz, s-au strigat lozinci anti-carantină, dar și împotriva faptului că acesta nu este cetățean român. Pe un grup de Facebook a apărut țnsș însă o așa-zisă listă neagră cu intelectuali care ar trebui taxați pentru opiniile lor. Dominic Fritz vorbește despre „antreprenorii urii”, iar profesorul universitar Vasile Popovici, despre retorica inspirată din doctrina legionară.

Două nopți la rând, sub ferestrele primarului Timișoara s-a scandat minute în șir împotriva restricțiilor impuse de guvern. În plus, lui Dominic Fritz i s-a cerut demisia și, mai mult decât atât, i s-a solicitat să plece de la Timișoara, pentru că nu e român. Fritz spune că nu sunt simple proteste anti-carantină și anti-mască. 

 

Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Morgenstern, eu. Ieri la Pitești s-a strigat împotriva maghiarilor, în alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și a cadrelor medicale.

 

Primarul Timișoarei spune că oamenii, care au tot dreptul să fie nemulțumiți după un an de pandemie și restricții, sunt, de fapt, folosiți. Fritz consideră că evenimentele din ultimele zile amenință însăși democrația.

 

Recunosc că mă mâhnește faptul că și în acest oraș al deschiderii, al toleranței, există niște antreprenori ai urii care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru o alt fel de agendă. Și cred că nu trebuie să avem niciun fel de iluzie despre ce fel de agendă este aceasta. Ea nu are nicio legătură cu restricțiile, nicio legătură cu pandemia, este o agendă care se împotrivește modernizării orașelor și țării noastre și direcției europene. Este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara în 1989.

 

Potrivit lui Fritz, există semnale din partea unor intelectuali timișoreni, dar și a unor medici, care ar fi apărut pe unele liste negre. Iar distanța dintre violența verbală și cea fizică este foarte mică.

Profesorul și scriitorul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc, este unul dintre cei care au făcut publică o astfel de listă. Fotografia sa și a altor persoane au fost postate pe un grup de Facebook care are peste 5.000 de membri. Popovici și ceilalți sunt considerați dușmani ai mișcărilor de stradă din aceste zile și sunt puși la zid pentru opiniile lor. E foarte grav, consideră acesta.

 

Toate concordă, ura împotriva străinilor, antisemitismul, antimască, antidoctori, antiinelectualismul. Toate aceste lucruri sunt concordante și asta este lucrul care ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât un incident cum este ăsta, pe care l-am semnalat, că se fac liste (...) Toate astea fac parte dintr-o retorică care pentru cine cunoaște istoria noastră interbelică știe că face parte din retorica legionară. E clar că din această retorică se preiau toate elementele esențiale.

 

Universitarul timișorean spune că nu se teme și susține că problema nu este integritatea sa corporală. Mult mai greu de digerat este însă este tăcerea altor persoane implicate în viața publică. 

 

Eu nu să simt amenințat și nu m-aș lăsa intimidat în nicin fel de această lume de cea mai proastă calitate umană și intelectuală (…) Nu mă tem nici de acești nenorociți de la AUR, cu toți aplaudacii din jur (…) De două nopți se protestează în fața casei lui Dominic Fritz, lucru pe care nu l-am mai auzit în România după 1989 cu niciun lider politic. Ce face Alin Nica? Ce fac deputații, ce fac senatorii? Care este poziția lor în chestia asta? Nu-i aud. Foarte grav că nu-i aud.

 

Marți seară, la Timișoara nu au fost proteste de stradă.