Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvați Copiii: Peste 40 de copii, uciși de forțele de ordine după lovitura de stat din Myanmar

Cel puțin 43 de copii au fost uciși de forțele armate din Myanmar de la lovitura de stat petrecută pe 1 februarie, potrivit organizației umanitare Salvați Copiii, citate de BBC. Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare, a avertizat joi emisarul special al Naţiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, cerând Consiliului de Securitate ONU măsuri urgente pentru restabilirea democraţiei.

Salvați Copiii a transmis că statul asiatic este "într-o situație de coșmar", cea mai tânără victimă având doar șase ani, transmite BBC. 

"Myanmarul a intrat pe spirala unui stat anarhic. Riscurile unui război civil sunt la un nivel fără precedent", a declarat Christine Schraner Burgener, conform agenţiei Associated Press, cerând Consiliului de Securitate ONU să analizeze posibilitatea unei "acţiuni potenţial semnificativă" pentru înlăturarea regimului militar şi restabilirea democraţiei, transmite Mediafax. 

"Acest lucru riscă să se întâmple sub ochii noştri, iar un eşec în oprirea escaladării atrocităţilor va avea pe termen lung costuri mult mai mari pentru întreaga lume, mai ales pentru vecinii Myanmarului şi pentru regiune, decât o investiţie acum în prevenirea unei astfel de situaţii", a subliniat emisarul ONU.

Christine Schraner Burgener a prezentat cifre furnizate de Asociaţia pentru Asistenţă destinată Deţinuţilor Politici (AAPP). Conform organizaţiei, cel puţin 536 de protestatari au fost ucişi de regimul militar din Myanmar, iar alte 2.729 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020.  Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.