Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesaje rasiste în stații STB: Poliția trebuie să-și facă treaba. Și-o face?

4b218043-9d39-4f49-88ba-2a75c3179bba.jpg

Mesaje rasiste în stațiile STB: Poliția trebuie să-și facă treaba. Și-o face?. Sursă foto: FB, Ruxandra Ivan

După mesajele antisemite și xenofobe din ultima perioadă, apar acum și mesajele rasiste împotriva romilor. Mesaje pline de ură lăsate nesancționate de autorități. Să le trecem și noi, ca opinie publică cu vederea? Valeriu Nicolae, fost activist rom, expert în rasism, spune că nu ar trebui să trecem cu vederea peste ele. Ar trebui să luăm aminte la ce se întâmplă în condițiile în care în spațiul public dialogul se degradează abrupt. Cu ce efecte? explică Valeriu Nicolae.

 

Valeriu Nicolae: Chestiile astea de rasism tot îți apar în momente de polarizare. Cel mai ușor este să dai vina pe cel pe care îl percepi ca fiind străin. E idioțenia asta că scăpăm de ceva rău dând vina pe alții. 
 

Noi suntem foarte specialiști în a da vina pe alții. Căutăm tot timpul să scăpăm de vină. O dăm pe oricine, numai să nu fie vina noastră. Să ne simțim noi superiori. Ăsta e blestemul unei societăți din ce în ce mai polarizate, iar pandemia nu ne-a ajutat deloc. 
În plus, sunt discursurile super agresive, extrem de xenofobe ale AUR, propaganda continuă la televiziunile așa zise de știri, care sunt pline de tot felul de ciudați patriotarzi de o nesimțire cumplită.

 

Asta e. Din cauza lucrurilor ăstora ajungem acolo. Goana după audiență e o goană după extreme, după scandal. Duce la polarizare. Șoșoacă a devenit aur pentru televiziuni. Doamna Șoșoacă este ceea ce face audiență. Statul trebuie să acționeze la chestii de genul ăsta foarte dur. Lucruri de felul ăsta trebuie pedepsite foarte dur. 

Din păcate, instituția CNCD este compromisă aproape total. Nici instituția aia care e super controlată politic nu funcționează. Și aia e o instituție populistă. Ei se uită să vadă cum fac astfel încât să nu își supere patronii care îi pun în acele funcții pe care marea majoritate din ei nu le merită în niciun caz. 

Reporter: Din online, toată ura asta pentru diverse categorii se mută încet încet pe pereți, în stațiile de tramvai. Dacă e să analizăm fenomenul, cam ce ar urma să se întâmple dacă nimeni nu îi oprește pe oamenii aceștia?
VN: E foarte greu de știut ce urmează să se întâmple. Nu vreau să ajung nici în extrema în care ne apucăm să vorbim despre Kristallnacht. Dacă autoritățile nu își iau rolul în serios și aici e vorba de poliție, poliția trebuie să își facă treaba.

E foarte ușor să îi identifici pe cei care scris mesajele acelea. Ar trebui să devină o prioritate pentru ei. Pot să o rezolve foarte repede. După două-trei sentințe foarte dure, niște amenzi super țepene lucrurile se vor liniști rapid. Dar cumva acest discurs extremist a devenit prea ușor acceptabil. Există o linie foarte fină între libertatea de exprimare și abuz. Noi de multe ori sărim calul.

Rep: Uitându-mă până în acest moment am văzut că diverse organizații nonguvernamentale reacționează. Fiecare încearcă să își apere categoria pe care o reprezintă. În ceea ce îi privește pe romi mai există cineva care să îi apere?
VN: Eu mor cu chestia asta, cu romii și ceilalți. Toți suntem cetățeni români. Pe mine m-a epuizat partea asta de activism rom. Și în partea de romi vezi explozii rasiste. Și alea trebuie condamnate. Avem o continuă nevoie de superioritate. Eu cred că lucrurile astea le rezolvăm împreună. Nu cred că ar trebui să fie organizații care să se ocupe strict de romi. Ar trebui să fie organizații care să se ocupe de drepturile omului și cam atât.

Rep: Mai există așa ceva în România? 
VN: Existau, dar din păcate, fondurile astea nenorocite europene au transformat cam toate organizațiile în prestatoare de servicii pentru stat. Statul nu se mai preocupă de partea asta și aruncă niște bani în organizații care, din păcate, într-o bună parte, își imaginează că fac lucruri. Scriu rapoarte și cam atât. 

De făcut ceva în mod practic mai puțin. Iar organizațiile alea, în general, sunt organizații girate de politicieni. Eu sunt politician, nevasta mea își deschide un ONG. Eu virez bani de la primărie către organizația nevesti-mii. Normal că nu o să se ducă nici dracu să controleze organizația aia să vadă dacă face ceea ce zice că face sau nu. Tot lucrul ăsta ne-a dus în situația în care suntem azi.

 
Din nou, problema foarte mare e că în acest moment tu nu prea mai ai formatori de opinie informați. Își dă cu părerea oricine despre orice. De la fotbal până la rasism sunt toți mega specialiști. Există specialiști în orice domeniu. La televiziuni se schimbă de la un subiect la altul și sunt aceiași oameni care își dau cu un tupeu înfiorător cu părerea pe chestii despre care nu au niciun fel de habar.  

Rep: Mergeți pe teren, mult în Ferentari. S-a schimbat acolo realitatea? Ați perceput vreo schimbare în atitudinea oamenilor?
VN: Din cauza pandemiei a crescut nivelul de violență. Se simte presiunea. Sunt mai puține slujbe. Oamenii sunt mai săraci. Au oportunități mult mai puține. Numai există nici supapa cu plecatul în străinătate, lucru pe care destui oameni din ghetou îl făceau.

Într-o cămară de 13.7 mp, fiindcă atât au garsonierele de acolo, stau șase, șapte oameni. Se întâmplă totul acolo, de la gătit, făcut teme, bătăi, violență, făcut sex. Totul se întâmplă acolo. E normal să fie din ce în ce tensionată situația. 

 

 

 
Valeriu Nicolae, intervievat de Andreea Orosz