Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mumiile faraonilor egipteni într-o paradă fără precedent, pe străzile din Cairo

mumie.png

Mumia faraonului Seqenenre Taa, dinastia a 17-a, secolul XVI î.C.
Sursa imaginii: 
Ministerul Turismului din Egipt via AFP / France24

O ceremonie fără precedent: sâmbătă, 3 aprilie a.c., 22 de care alegorice, purtând mumiile celor mai importanți faraoni din Egiptul Antic, vor defila pe străzi, pe traseul care duce de la vechiul muzeu din Cairo, de unde nu au mai fost scoase de mai bine de un secol, până la noul Muzeu Național al Civilizației Egiptene (NMEC), care urmează a fi inaugurat în curând.

Mumiile vor fi expuse la Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC), o clădire imensă, construită în ultimii ani în sudul orașului Cairo, care urmează să fie inaugurată la jumătatea lunii aprilie.

Sâmbătă, începând cu ora 18:00 (16:00 GMT), 22 de mumii regale, dintre care 18 regi și 4 regine vor fi transportate, în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat și inscripționat cu numele suveranului pe care îl poartă. (Ceremonia poate fi urmărită online aici: https://bit.ly/3dmCpp8 sau aici: https://bit.ly/3tUErDu)

Drumul va dura aproximativ 40 de minute, sub supravegherea strictă a forțelor de poliție.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a XVII-a va deschide parada, care se va încheia cu Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din dinastia a XX-a. De asemenea, Ramses al II-lea și Hatshepsut, mai bine cunoscuți publicului, vor face parte din „parada de aur a faraonilor”.

Punerea în valoare a exponatelor

Descoperite lângă Luxor începând cu 1881, majoritatea mumiilor nu au părăsit muzeul situat în piața Tahrir din centrul orașului Cairo, de la începutul secolului XX.

Pentru transportul care va avea loc sâmbătă, acestea vor fi prevăzute cu o înveliș de azot pentru a crea condițiile similare din recipientele în care sunt expuse în muzeu. În plus, carele vor fi dotate cu sisteme de absorbție a șocurilor.

La NMEC, mumiile vor fi expuse în casete modernizate „pentru a controla mai bine temperatura și umiditatea”, explică pentru agenția de presă Agence France-Presse (AFP) Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea americană din Cairo și specialist în mumificare.

Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor și de o biografie, într-un cadru ce amintește de mormintele subterane ale regilor.

„Pentru prima dată, mumiile vor fi prezentate în scopuri educaționale. Nu pentru senzaționalism”, explică Zahi Hawass, egiptolog egiptean.

Potrivit acestuia, în trecut, caracterul macabru al mumiilor îi șoca pe vizitatori. „Nu voi uita niciodată când am adus-o pe prințesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, la muzeu: a închis ochii și a fugit”, relatează el.

După anii de instabilitate de după revolta din 2011, în care turismul a fost grav afectat, Egiptul încearcă să atragă din nou turiști, promovând astfel Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC) și Marele Muzeu Egiptean (GEM) din apropierea piramidelor din Giza, care va fi inaugurat în lunile următoare.

„Blestemul faraonilor”

Marele Muzeu Egiptean, un proiect uriaș, va găzdui colecții de la muzeul din Cairo, printre care și faimoasa comoară a regelui Tutankhamon.

Descoperit în 1922, mormântul lui Tutankhamon (secolul al XIV-lea î.Hr.) adăpostea mumia tânărului rege și numeroase obiecte de aur, alabastru sau fildeș.

De ce să nu expunem mumiile mai degrabă la Marele Muzeu Egiptean? „Marele Muzeu Egiptean îl are deja pe regele Tutankhamon, vedeta. Dacă mumiile nu vor fi expuse la Muzeul Național al Civilizației Egiptene, nimeni nu va merge să le viziteze”, spune domnul Hawass.

Promovarea de către autorități pe rețelele de socializarea a grandioasei parade a provocat senzație, dar mulți internauți cred că mutarea mumiilor va aduce asupra țării așa numitul ”blestem al faraonilor”. Ei amintesc de ultimele evenimente tragice din țară: blocarea canalului Suez de către un portcontainer, un accident de tren în Sohag care s-a soldat cu 18 morți și moartea a cel puțin 25 de persoane în urma prăbușirii unei clădiri în Cairo.

„Blestemul faraonilor” a fost evocat încă din anii 1920, când, după descoperirea mormântului lui Tutankhamon, membrii echipei arheologice ar fi murit în condiții misterioase.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul AFP preluat de France24

Editor Șerban Georgescu