Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sărbătoarea Paștilor pentru Bisericile Catolică, Reformată și Protestantă sub semnul pandemiei

Peste un milion de credincioși din România sărbătoresc Paștele în acest weekend.

Cu ocazia Învierii Domnului, sărbătorită de creștinii romano-catolici, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a transmis un mesaj în care subliniază că, în pofida perioadei dificile prin care omenirea trece din cauza pandemiei de coronavirus, Sărbătoarea Paștelui ne poate reda speranța și puterea de a depăși greutățile. 

Astăzi, Papa Francisc a participat la Sfânta Liturghie în bazilica Sfântul Petru, iar la finalul celebrării euharistice a transmis "Urbi et Orbi" - tradiţionalul mesaj pascal, însoţit de binecuvântarea apostolică şi de darul indulgenţei plenare, nu din balconul Basilicii, aşa cum o făcea în fiecare an, ci din interiorul Basilicii San Pietro. Binecunoscutul mesaj al Papei a fost rostit și în limba română, pe lângă cele 63 de limbi. 

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi, împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, la slujba din ziua Paștilor, oficiată la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Mare a Sibiului. Familia Iohannis participă la slujba din duminica Învierii la Biserica Romano-Catolică din centrul orașului încă de când actualul șef al statului era primar al Sibiului. Șeful statului a transmis mesajul „Cristos a Înviat!” în limbile română, maghiară și germană.

Paștele catolic și cel ortodox cad foarte rar în aceeași zi, iar mulți oameni nu știu exact de ce se întâmplă acest lucru. Ca să înțelegem de ce auzim în fiecare an de două ori de sărbătoarea Paștelui, trebuie să ne ducem mult în trecut și să vedem care sunt diferențele. Data Paştelui a fost stabilită de primul Conciliu de la Niceea, din anul 325, în “duminica imediat următoare lunii pline după echinocţiul de primăvară”. Calculul acestei date permite stabilirea în calendar nu doar a Paştelui, ci şi a altor sărbători creştine importante. Calcularea datei la care se sărbătorește Paştele ţine așadar de două fenomene naturale: unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. Situația se complică, deoarece creștinii și ortodocșii folosesc două calendare diferite, de aici și diferența datei la care sărbătorim Paștele Catolic și Paștele Ortodox.


Image source: 
arcb.ro

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două – cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern.

Bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Data Paștilor în următorii ani:

 

Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 2 mai
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 8 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 28 aprilie