Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A. Moldovan (Ministerul Sănătăţii): Valul trei vine cu o transmisibilitate mai mare, cu pacienți mai tineri

7644397-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Secretarul de stat Andreea Moldovan și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu
Image source: 
Mediafax Foto

Această tulpină nouă, din Marea Britanie, afectează mai mult vârstele mici, spre deosebire de tulpina iniţială, şi se transmite mult mai uşor, astfel încât sunt focare care cuprind o familie întreagă, a explicat secretarul de stat Andreea Moldovan. În acest al treilea val se îmbolnăvesc grav și persoane care nu au comorbidități, dar și mulți copii, a precizat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Valul trei al pandemiei de COVID-19 este diferit faţă de ceea ce a fost până acum, pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare şi cu un număr mai mare al pacienţilor tineri cu afectări moderate sau severe, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan, scrie Agerpres.

"Personalul medical se străduieşte de mult timp să facă faţă unei pandemii pe care n-a mai întâlnit-o niciunul dintre noi până acum, iar pacienţii nu au nicio vină că s-au îmbolnăvit sau că fac forme grave, sau că se degradează din punct de vedere clinic. Valul trei este deosebit faţă de celelalte două valuri, pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare şi cu un număr mai mare al pacienţilor tineri cu afectări moderate sau severe, ceea ce este mai mult decât un efort pentru sistemul sanitar", a afirmat Andreea Moldovan duminică, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că în prezent trebuie să nu uităm numărul mare de pacienţi din terapie intensivă, şi totodată să nu uităm faptul că aceştia au forme grave pe care de multe ori nu le mai poţi întoarce înapoi cu toate eforturile cadrelor medicale.

"Ceea ce se contestă atât de mult, purtarea măştii, să nu uităm că este acel lucru care ne-a protejat şi ne-a apărat de atâta timp să nu ne îmbolnăvim (...) aceste măsuri de restricţii pe care trebuie să le trăim cu toţii, să ne gândim şi să le percepem în permanenţă ca fiind măsuri care de fapt ne ajută şi vin în sprijinul nostru, şi nu au un rol punitiv. De asemenea nu au un rol coercitiv. Sunt pur şi simplu măsuri care ne ajută, le aplică şi alte ţări, le aplicăm şi noi, şi cred că depinde de fiecare dintre noi să le înţelegem, să le acceptăm şi să le aplicăm corect, iar toate aceste măsuri (...) ne ajută să trecem peste acest val şi să ajungem la un moment dat la acel liman pe care ni-l dorim cu toţii", a explicat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, "cu cât măsurile acestea vor fi mai puţin ferme sau vor fi eludate de către populaţie, cu atât menţinerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp".

"Dacă am şti cu toţii să fim acum conştienţi că e o perioadă grea, dar ea ne va duce la un moment dat la un orizont de aşteptare scurt în care să revenim la o viaţă cvasi normală sau normală, cred că putem să le acceptăm mult mai uşor. Să ne gândim cu toţii, e un moment greu acum, dar pe care trebuie să-l trăim tocmai ca să putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care ne-o dorim", a argumentat secretarul de stat.

Medicul Andreea Moldovan a afirmat că se constată o creştere a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 la copii cu vârste mici, sub 10 ani, arătând că printre copiii infectaţi sunt şi copii cu boli cronice, care sunt „fragili” în faţa bolii provocate de noul coronavirus. Ea subliniază importanţa măsurilor de protecţie sanitară în şcoli şi în activităţile în care sunt implicaţi copii.
Practic o parte dintre aceşti copii sunt cu comorbidităţi, pot să sufere de boli cronice imunodeprimante care să îi facă fragili în faţa răspunsului la infecţia COVID. O parte nu au astfel de comorbiităţi. Ca grupe de vârstă, sunt grupele până în 10 ani afectate”, a afirmat medicul Andreea Moldovan duminică, într-o conferinţă de presă.

Copii bolnavi de covid, în ATI

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a spus că duminică au fost înregistrate două recorduri în ceea ce privește numărul persoanelor internate cu Covid. El a anunțat că 167 de copii sunt internați, dintre care 16 sunt la ATI, iar doi sunt intubați.

Avem astăzi două noi recorduri care nu sunt menite să ne bucure. Este cel mai mare număr de infectări cu Covid-19, vorbesc de paciențí internați, și de cel mai mare număr de pacienți internați la ATI cu Covid -19”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a anunțat că în spitale sunt 13.714 pacienți, iar 1.456 de pacienți sunt doar la secțiile ATI.

Vlad Voiculescu a spus că în acest al treilea val se îmbolnăvesc grav și persoane care nu au comorbidități, dar și mulți copii.

Avem 167 de copii internați, din care 16 sunt la ATI, doi sunt intubați”, a mai spus ministrul.