Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza sanitară crește apetitul francezilor pentru... ciocolată

Pentru ciocolatierii francezi, „activitatea s-a desfășurat în ritm crescendo” pe ultima sută de metri înainte de Paște, care anul acesta pare a fi de bun augur, deoarece criza sanitară le-a crescut apetitul francezilor pentru delicatesele cu cacao.

La intrarea în cofetăria Edwart din cartierul Marais din Paris, clienții sunt întâmpinați de maimuțe, ursuleți panda și canguri de ciocolată, ornați cu pălării comestibile colorate, într-un decor asemănător unei păduri tropicale.

„Activitatea se desfășoară într-un ritm crescendo până în lunea Paștelui” declară pentru agenția de presă Agence France-Presse (AFP) Pierre-Benoit Sucheyre, directorul acestei mărci artizanale, care estimează o creștere a afacerii, în special datorită vânzărilor online și a serviciului „click-and-collect”. Pe site, o parte din stocul colecției de Paște este deja epuizată.

Această sărbătoare este de o importanță capială pentru producătorii de ciocolată. Poate reprezenta până la 30% din cifra lor de afaceri anuală.

„Sunt încrezător pentru că ne-am organizat astfel încât să reușim”, afirmă Loic Lallier, directorul de marketing la filiala Ferrero din Franța. Compania a suplimentat stocul atât în magazine, cât și pe site-urile distribuitorilor, unde plasezi comanda și doar mergi să o ridici, serviciu suprasolicitat pe toată perioada izolării.

Pentru producători, criza sanitară a adus și ceva bun, apetitul francezilor pentru ciocolată a crescut. „Este vorba despre o reorientare spre familie, oamenii încearcă să petreacă momente frumoase alături de cei dragi, de exemplu, bucurându-se împreună de ceva dulce”, remarcă domnul Lallier.

„Odată cu închiderea hotelurilor și a restaurantelor, am fost nevoiți să ne orientăm cererile (în cacao) către distribuția în masă”, relatează din propria experiență Franck Trifol, directorul de vânzări în Europa de Sud al companiei Cargill, al doilea cel mai mare producător de boabe de cacao din lume.

Piața europeană a reușit să atenueze cu aproximativ 5% declinul vânzărilor anul trecut, potrivit domnului Trifol.

Click and collect

În Franța, din vânzarea de ciocolată în supermarketuri s-au câștigat 2,9 miliarde de euro (+0,3%) anul trecut, excluzând perioada sărbătorile de Paște care a fost un eșec total (-26,6%) din cauza primei izolări, conform companiei de cercetare de piață Nielsen IQ. În prezent tendința este una de creștere.

Pentru sărbătorile pascale de anul acesta, semnele sunt în mare parte promițătoare în cazul în care situația nu se înrăutățește în Franța și nu vor apărea noi restricții, chiar dacă cofetăriile rămân deschise și în departamentele intrate recent în izolare, printre care și Parisul, și își continuă activitatea, intrând în categoria afacerilor esențiale.

Hotărârile lui Emmanuel Macron vor afecta activitatea ciocolatierilor acum pe ultima sută de metri?

„Ne-am dat silința să avem parte de un Paște normal, dar sunt unele circumstanțe care nu depind de noi”, relatează Steve Dolfi, coproprietarul afacerii de familie „À la mère de famille”. „Sperăm că vom avea clienți”.

În buticul istoric din arondismentul 9 din Paris, produsele vedetă din această perioadă sunt găinile de ciocolată aproape în mărime naturală, așezate în coșuri cu ouă aurii, alături de celelalte animăluțe de toate dimensiunile, ornate cu panglici portocalii.

Toate acestea atrag clienți, precum Mari-Pierre, pensionară, care cumpără câini, pisici și rățuște din ciocolată pentru cei doi nepoți care locuiesc în Mans. „O să le ofer toate acestea când ne vom revedea”, menționează ea.

Pentru cei care nu mai au răbdare, producătorii pun la dispoziție serviciile de livrare.

„Contextul nu este unul tocmai clar, dar membrii noștri au anticipat pe cât posibil situația”, remarcă Gilles Rouvière, secretarul general al Sindicatului ciocolatei.

„Majoritatea au înțeles care este miza instrumentelor digitale care permit consumatorilor să acceseze produsele”, adaugă el sperând că sărbătorile pascale vor oferi „o gură de aer proaspăt” micilor întreprinderi.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France24