Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la căutarea de informaţii online legate de sănătate

informatii_medicale.jpg

Sursa imaginii: 
https://ec.europa.eu/eurostat

1 din 2 cetăţeni din Uniunea Europeană, cu vârste între 16 şi 74 de ani, au declarat că în 2020 au căutat informaţii online legate de răni, boli, nutriţie sau îmbunătăţirea sănătăţii, arată Eurostat. În România, ponderea celor care au căutat pe internet informaţii legate de sănătate este de doar 28%, cel mai mic procent din UE.

55% dintre cetățenii europeni cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani afirmă că au căutat pe internet informații despre sănătate. Procentul este mai mare decât anul precedent (53%) și a crescut semnificativ față de 2010 (34%).

13% dintre cei chestionați au accesat servicii de sănătate prin intermediul unui site web sau al unei aplicații în loc să viziteze spitalul sau un medic personal, în timp ce 11% dintre cetățeni și-au accesat dosarele medicale personale online.

Informații de sănătate online: cele mai populare în Finlanda și Olanda, mai puțin populare în România și Bulgaria

Căutarea de informaţii online legate de sănătate este foarte populară în ţările nordice, în frunte cu Finlanda, unde 77% dintre cei cu vârsta între 16 şi 74 de ani au declarat că au căutat online astfel de informaţii în 2020, urmată de Olanda (76%), Danemarca (72%) şi Germania (70%).

La polul opus, căutarea de informaţii online legate de sănătate este mai puţin populară în România (28%), Bulgaria (29%), Italia (35% conform datelor din 2019) şi Polonia (43%).

Media la nivelul UE este de 55%, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE au căutat online informaţii legate de sănătate. De asemenea, 20% din cetăţenii UE au declarat că şi-au făcut online o programare la un medic generalist. Mai puţini, 13%, au accesat alte servicii de sănătate via un site web sau o aplicaţie în loc să facă o vizită în persoană la spital sau la doctor, în timp ce 11% din cetăţenii UE şi-au accesat online dosarul care conţine informaţiile referitoare la starea lor de sănătate.

În ultimul deceniu, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut în marea majoritate a statelor membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (41 de puncte procentuale) şi Cipru (40 de puncte procentuale), urmate de Spania (34 puncte procentuale), Irlanda şi Croaţia (ambele cu 33 de puncte procentuale). În România, ponderea celor care au căutat online informaţii legate de sănătate a crescut cu doar nouă puncte procentuale în ultimul deceniu, arată datele publicate marți de biroul de statistică al Uniunii Europene.