Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A luat ființă asociația ”Memoria și istoria mormintelor eroilor români din Franța”

labry1.jpg

Cimitirul din Labry, Alsacia
Sursa imaginii: 
Christophe Woehrle 2021 ©

În duminica Paștelui catolic, 4 aprilie 2021, s-au reunit la sediul primăriei din Soultzmatt (regiunea franceză Haut-Rhin), membrii fondatori ai unei noi asociații. Se numește ”Memoria și istoria mormintelor eroilor români din Franța” și este continuatoarea asociației similare înființată la inițiativa Reginei Maria în anii 1920, sub numele de ”Comitetul pentru mormintele românilor”, care a existat, cu filialele sale din regiunile Alsacia și Lorena, până la începerea celui de al doilea război mondial.

Regina Maria la mormintele eroilor români căzuți în Alsacia, fotografie din publicația Excelsior, Paris, 1924 ©

La Soultzmatt există o necropolă, inaugurată în 1925 de Regele Ferdinand și regina Maria a României, unde odihnesc sute de prizonieri români morți în timpul Primului război mondial: 562 în morminte individuale și 162 într-o groapă comună.

În Alsacia și Lorena există mai multe necropole unde se află morminte ale prizonierilor români de război: 34 de astfel de morminte sunt la Vallons à Mulhouse, 11 la Senones, 473 la Haguenau, aproape 100 la Labry și unul la Cimitirul israelit de la Quatzenheim. Cel mai mare număr de prizonieri români se află însă la Dieuze: 1000 de soldați, în morminte individuale dar și într-o groapă comună.

Morminte ale soldaților români există de asemenea în departamentele Pierrepont, Hirson, Effry, Saint-Quentin dans l'Aisne, Sedan, Signy-l'Abbaye, Reims, Arnaville, Flirey, Verdun, Yutz, Assevent, Douai, Fourmies, Valenciennes, Rambervillers și Raon-l'Etape.

Groapa comună de la Labry – Foto: Christophe Woehrle 2021 ©

Cuvintele de ordine ale noii noastre asociații sunt: Cercetare, Recunoștință, Informare...

Descoperirea arhivelor militare germane ne permite astăzi să cunoaștem mult mai multe despre soldații români care au ajuns prizonieri pe pământurile noastre și care au murit aici ca urmare a condițiilor extrem de grele de detenție și muncă forțată.

Din păcate multe nume de pe morminte sunt ortografiate greșit, iar pe altele este menționat doar ”soldat necunoscut”, dar în urma recentelor descoperiri pe care le-am făcut, și cu ajutorul noilor tehnologii, mulți dintre acești eroi pot fi acum, după mai bine de un secol, identificați.

Continuăm să lucrăm la necropola de la Soultzmatt, unde deja 71 de prizonieri români au fost identificați.

Asociația își propune ca, sub coordonarea președintelui său, să-și extindă cercetările, asupra întregului teritoriu al Franței.

Munca noastră, sprijinită și de RFI România, care a publicat multe articole în România despre cercetările noastre, i-a ajutat pe descendenți ai acestor eroi să-și regăsească înaintașii, despre care nu se mai știa absolut nimic din 1918 și până astăzi. Acum aceștia știu unde se odihnesc eroii lor și pot înscrie numele corect pe morminte.

Epitaf pe crucea unui erou român - Foto Christophe Woehrle 2020 ©

Acum memoria acestor eroi poate fi onorată cum se cuvine. Și dorim ca acest lucru să se întâmple pentru toți eroii români căzuți pe teritoriul Franței.

Un alt obiectiv important pe care ni-l propunem este informarea și conștientizarea tinerelor generații cu privire la drama prizonierilor români din Primul război mondial, prin activități pedagogice în instituții de învățământ, dar nu numai. Vom organiza de asemenea mai multe conferințe și comunicări pe această temă, iar o carte despre istoria românilor din Alsacia va vedea în curând lumina tiparului și în România.

Institutul Cultural Român de la Paris a sprijinit și sprijină în continuare activitatea asociației în școlile și institutele franceze din România, pentru o mai bună vizibilitate în țara de origine a acestor eroi. De asemenea, a fost semnat un parteneriat cu organizația Souvenir Français.

Asociația noastră se bucură de sprijinul Excelenței sale Ambasadorul României în Franța, care l-a primit la sediul Ambasadei pe președintele asociației în decembrie anul trecut. Totodată asociația urmează să primească Înaltul Patronaj al Custodelui Coroanei Regale a României, Principesa Margareta.

Președintele asociației (stânga imaginii) alături de ES Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris – Foto Christophe Woehrle 2020 ©

Asociația mulțumește în mod special domnului Diringer, primarul din Soultzmatt și membru fondator al asociației noastre și domnului Schlegel, viceprimar, pentru găzduire în sediul primăriei, acolo unde a fost semnat actul de constituire al asociației, cu respectarea măsurilor sanitare.

Mulțumim de asemenea lui Serge Barcellini, Președintele asociației Souvenir Français și membru fondator al asociației noastre, pentru sprijinul pe care ni l-a oferit, precum și tuturor instituțiilor române și franceze care ne sprijină.

 

Iată componența biroului de conducere și lista membrilor fondatori ai asociației :

Președinte: Christophe Woehrle

Secretar: Michèle Strauss

Trezorier: Marc Eberhardt

 

Membri fondatori :

Serge Barcellini

Jean-Paul Diringer

Christiane Brenot

Christelle Biry

Maryline Eberhardt

Kevin Landmann

Claude Marechaux

Annie Marechaux

Katia Langlais

Foto: Katia Langlais 2021 ©

 

 

Articol de Cristophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

Rezultate cercetărilor istoricului francez Cristophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia