Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia nu blochează total Twitter, dar prelungește anumite restricții de funcționare

rusia.png

Piața Roșie, Moscova, 10 martie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Autoritățile ruse au anunțat că „încetinirea” ritmului de funcționare în Rusia a rețelei Twitter, se prelungește până la jumătatea lunii mai, însă blocarea rețelei de socializare nu mai este luată în considerare.

La jumătatea lunii martie, autoritatea rusă responsabilă cu reglementarea în domeniul mass-media și al internetului, Roskomnadzor, a anunțat „încetinirea” ritmului de funcționare a aplicației Twitter, acuzată că nu a eliminat postările „ilegale” despre droguri, sinucidere și cu caracter pedopornografic.

Autoritățile de la Moscova au menționat atunci și o posibilă blocare a rețelei de socializare pe teritoriul rus începând cu jumătatea lunii aprilie, în condițiile în care compania nu respectă cerințele.

Luni însă, Roskomnadzor a anunțat că, de la prima sesizare, compania americană a eliminat „aproximativ 1.900 din cele 3.100 de mesaje” incriminate.

„Având în vedere primele măsuri luate de Twitter pentru a schimba viteza și principiile moderării sale în Rusia, dar și eliminarea unei părți semnificative a mesajelor interzise, Roskomnadzor a decis să nu mai blocheze rețeaua de socializare pe teritoriul țării”, a declarat autoritatea rusă.

Aceasta precizează, totuși, că „ limitarea traficului rețelei Twitter” va fi prelungită până la 15 mai, dată până la care tot conținutul considerat ilegal ar trebui să fie șters.

În comunicat se mai precizează faptul că la 1 aprilie a avut loc o conferință video între oficialii autorității Roskomnadzor și Sinead McSweeney, vicepreședintele pentru politici publice al companiei Twitter în Europa, Orientul Mijlociu și în Africa.

După anunțul încetinirii ritmului său de funcționare în Rusia, Twitter a dat asigurări că va avea „toleranță zero cu privire la exploatarea sexuală a copiilor”.

Săptămâna trecută, justiția rusă a amendat rețeaua de socializarea Twitter cu aproximativ 100.000 de euro pentru că nu a suprimat apelurile la manifestațiile neautorizate ale opoziției.

Situația ilustrează tensiunile crescânde dintre Moscova și marile rețele de socializare străine din aceste ultime luni. Rusia denunță atotputernicia acestora și critică felul în care acestea moderează conținutul, în special cel politic.

Twitter, Facebook și Google primesc regulat amenzi, dar cuantumul acestora (în general de ordinul zecilor de mii de euro), este neînsemnat în comparație cu profiturile lor.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France24