Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mozambic: Criza umanitară ia amploare

mozambic.png

Refugiați din orașul Palma ajunși la Pemba, Mozambic, 1 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Experții au păreri diferite în ce privește gradul de legătură dintre grupul jihadist din Mozambic și Statul Islamic care și-a asumat responsabilitatea pentru atacul de acum 12 zile asupra orașului Palma. Dar un lucru este sigur: insurecția din provincia mozambicană Cabo Delgado ia amploare și câștigă teren, la fel și criza umanitară.

După atacul lansat pe 24 martie asupra orașului portuar Palma, din nordul îndepărtat al Mozambicului, mulți localnici supraviețuitori continuă să se refugieze într-un număr mare în localitățile provinciei.

Potrivit ONU, în jur de 10.000 au fost salvați și 23.000 caută refugiu în peninsula Afungi, în apropierea sitului de gaze naturale, proiect în valoare de mai multe miliarde de euro al companiei franceze Total.

Organizațiile umanitare vorbesc despre foarte multe persoane traumatizate, foarte slăbite. Mulți locuitori care au fugit din calea grupului de insurgenți cunoscut local ca Al Chabab (diferit de grupul somalez Al Shabaab) nu au vești despre rudele lor.

Afiliat organizației Statului Islamic

Acest grup, activ din 2017, este afiliat organizației Statului Islamic din 2019. Totuși, experții au păreri diferite în ceea ce privește legătura dintre grupul local mozambican și ISIS.

Din august anul trecut, forțele guvernamentale nu mai controlează orașul Mocimboa Da Prahia, în Palma situația este incertă iar în Cabo Delgado insurecția ia amploare. Metodele grupului sunt din ce în ce mai violente. Mai mult, în timpul atacului de la Palma, pentru prima dată, au fost vizați cetățeni străini.

Este nevoie de o reacție urgentă

Organizația regională SADC deplânge „o criză umanitară gravă ”. Uniunea Africană, la rândul său, pledează pentru o reacție „urgentă” regională și internațională.

„Ceea ce alarmează guvernele, este că pe măsură ce această insurgență câștigă teren, ea atrage tot mai mulți combatanți din alte țări, în special din cele vecine.

Aceștia se întorc acasă cu idei noi și vor încerca să facă, de exemplu, ceea ce au făcut acoliții grupului somalez  Al Shabaab în Kenya, adică atacuri teroriste asupra hotelurilor, centrelor comerciale sau asupra unei baze militare americane de pe coastă.

Există, de asemenea, o îngrijorare din ce în ce mai mare că unele rețele islamiste internaționale încep să folosească partea de sud a Africii ca bază defensivă pentru a face schimb de idei și pentru a crea legături între jihadiștii din diferite părți ale continentului", explică Dino Mahtani, director adjunct al programului International Crisis Group din Africa, care a vizitat Cabo Delgado la începutul acestui an.

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul rfi.fr