Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova: 1,5 la sută din populație, vaccinată. În jur de 400 de persoane, înscrise ilegal pe listele de imunizare

poza_vaccin.jpg

Autoritatile anunta noi masuri care sa usureze procesul de imunizare.
Autoritatile anunta noi masuri care sa usureze procesul de imunizare.
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În R.Moldova, peste 50 de mii de persoane au fost imunizate împotriva coronavirusului, ceea ce constituie doar 1,5 la sută din populație. Și pentru că procesul de imunizare decurge lent, tot mai mulți moldoveni merg în România să se vaccineze, printre aceștia chiar și deputați. Totodată, autoritățile de la Chișinău anunță că în jur de 400 de persoane au fost vaccinate deși nu erau înscrise în prima etapă a campaniei, demarate la 2 martie. Ministerul Sănătății urmează să lanseze o platformă online pentru programarea cetățenilor pentru vaccinare. Între timp, R.Moldova este în așteptarea altor doze de vaccin, oferite de România, dar și COVAX, ca donație. Iar autoritățile ruse au promis că ar putea oferi R.Moldova doze Sputnik V.

Coordonatorul Grupului de Comunicare privind imunizarea împotriva Covid-19, medicul epidemiolog, Alexei Ceban, anunță că în jur de 60 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați, până în prezent, doar cu prima doză. Pe 2 mai va fi administrată a doua doză medicilor, vaccinați la începutul campaniei.”În Chișinău, rata de vaccinare este de 90 la sută. Până în prezent, în etapa a doua de imunizare împotriva Covid19 au fost vaccinate în jur de 11 mii de persoane. Sunt persoane cu comorbidități sau din sistemul educațional, din domeniul securității, asistența socială. Avem 12 mii de doze Pfizer și 36 de mii de doze AstraZeneca, în depozit, securizate pentru a doua doză”, a anunțat Alexei Ceban.

De partea sa, președinta Comitetului de Experți în Imunizare, Ninel Revenco, a venit cu explicații privind înscrierea ilegală pe listele de imunizare.”De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate abateri în 29 de raioane, fiind incluse în liste 395 de persoane care nu făceau parte din categoriile prevăzute pentru vaccinare”.

Săptămâna trecuta, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a anunțat că aproape 700 de persoane, rude ale funcționarilor, au fost vaccinate cu Pfizer în locul medicilor, din prima linie. ”688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria neamuri. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului, aici bănuiesc că este vorba de consilieri. Centrul Diagnostic Consultativ al Ministerului Apărării - 48 de doze de vaccin. Centrul medicilor de familie de la Botanica -64. Ăștia și-au găsit neamuri tocmai 64. Centrul medicilor de familie de la Bălți - 71 de doze de vaccin au mers greșit. La Cantemir - 35 de doze de vaccin au mers pentru tot felul de șefi și consilieri. La Ceadîrlunga, unde doar 8 medici au fost vaccinați, iar 21 de doze au mers înafara sistemului. La Edineț avem aceeași poveste, la Ocnița, Rezina, Ungheni. La Institul Oncologic același lucru s-a întâmplat", a declarat Maia Sandu la JurnalTV.

Să spunem că, R.Moldova este în așteptarea altor doze de vaccin, oferite ca donație de România și COVAX, dar nu se știe cu exactitate când vor ajunge. 

Peste 236.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, în R.Moldova, până în prezent, iar în jur de 5200 de persoane au decedat.

În R.Moldova a fost declarată stare de urgență până pe 30 mai pentru a opri răspândirea coronavirusului. Decizia majorității parlamentare PSRM-Șor a fost criticată de opoziție care susține că de fapt socialiștii au venit cu o astfel de hotărâre doar pentru a amâna alegerile parlamentare anticipate. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania de vaccinare din R.Moldova