Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Prof. Daniel David, rectorul UBB: Autoritățile trebuie să ia în calcul și sănătatea mintală a populației

mental-health-3285625_1280.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O linie telefonică de sprijin psihologic pentru românii afectați de pandemie, inclusiv pentru cadrele medicale, va fi disponibilă începând de marți, de la ora 12.00. Persoanele afectate de pandemia COVID-19, personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine se confruntă cu presiunea cauzată de pandemie vor putea apela linia telefonică 021 9081, cu tarif normal. " Începem cu un program pilot, cu 40 de terapeuți profesioniști, acreditați de Colegiul Psihologilor din România. Vom face o evaluare după câteva săptămâni  și dacă vom vedea că interesul este mare vom  crește numărul de specialiști.", explică la RFI, prof. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Linia telefonică de sprijin psihologic 021 9081 funcţionează de luni până sâmbătă în intervalul 12.00 – 20.00 şi poate fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice.
Apelurile sunt preluate de peste 40 de psihoterapeuţi voluntari ai Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale (APCCR) printr-o centrală virtuală, numită Cloud Voice. 

Prof.univ.dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: 

  • "Este primul demers formal și pe scară largă pe care îl văd din partea autorităților, care, în relație cu pandemia, se ocupă nu doar de binele medical al oamenilor, ci și de binele lor psihologic (sănătate mintală/calitatea vieții în pandemie). Este un mesaj din partea autorităților către oameni că le pasă de distresul pe care îl trăiesc în timpul pandemiei, că încearcă să caute soluții, că încearcă să îi ajute, că încearcă să le crească calitatea vieții. Asta dincolo de abordarea medicalizată care a dominat anul trecut în care principalele preocupări erau pe linie medicală și de sănătate publică. Lucruri importante dar insuficiente. (...) Asta a fost o problemă anul trecut. Oamenii au fost abandonați din punct de vedere psihologic. Sigur, asociațiile profesionale au încercat să compenseze acest lucru.  Asociația Psihologilor din România împreună cu Universitatea Babeș Bolyai au elaborat o serie de ghiduri  psihologice care au fost puse la dispoziția oamenilor. Noi știm din analiza datelor pe care le-am avut că acele ghiduri au fost descărcate de sute de mii de oameni din țară. Numai că în România există milioane de oameni care ar fi avut nevoie de un ghid, de o îndrumare psihologică minimală."
  • "Vom face o evaluare după 3-4 săptămâni. Vom începe cu un program pilot cu 40 de terapeuți, profesioniști, acreditați de Colegiul Psihologilor din România, deci nu sunt psihologi, ci psihologi acreditați prin practică în domeniu. Dacă va fi nevoie, dacă vom simți că interesul este mare, vom crește numărul specialiștilor."
  • "Impactul pandemiei de COVID-19 a fost și încă este complex, mulți oameni s-au confruntat cu niveluri crescute de stres, unii au învățat să folosească acest stres pentru optimizare, dezvoltare personală, căutare de oportunități și pe alocuri s-a întâmplat lucrul acesta. Vedeți că vorbim despre intervenții psihologice la distanță, telemedicină, educație cu ajutorul tehnologiei, toate acestea sunt schimbări importante de care trebuie să ținem cont, să le continuăm și după pandemie, cel puțin în anumite segmente și într-un anumit registru. De asemenea, a fost un diagnostic pentru societate. Doamne Ferește să mai trecem prin perioade similare, dar este un semn că autoritățile trebuie să ia în calcul și sănătatea mintală a populației și atunci când se apucă să aibă tot felul de propuneri și atitudini față de populație să nu uite că nu vorbim de indivizi ci vorbim de persoane care au o componentă biologică acoperită de zona medicală dar avem nevoie și de o componentă complementară psihologică, să fim bine pregătiți pentru data viitoare."

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

 

 
Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, intervievat de Mirela Dădăcuș