Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandra Alexiu despre implicarea medicilor de familie în imunizare : ”aș vrea să înceteze practica în care aflu de la televizor ce am de făcut mâine”

medic_vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID 19, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că o treime din medicii de familie vor participa la procesul de imunizare a populației. ”Este mai puțin decât ne așteptam”, a comentat acesta. În replică, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, explică la RFI de ce cabinetele medicilor de familie nu se implică mai mult.

Medicul Sandra Alexiu spune că, în primul rând, cifrele prezentate de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID pot fi puse ele însele sub semnul întrebării câtă vreme multe Direcții de Sănătate Publică nici măcar nu au trimis medicilor de familie cereri pentru ca aceștia să se implice în campanie. Apoi, spune reprezentanta medicilor de familie, este neplăcut că asociațiile profesionale nu sunt consultate direct în privința deciziilor care le privesc și află ”de la televizor” despre multe dintre acestea. Dar de ce medicii de familie nu vor să se implice mai mult? În primul rând, explică medicul Sandra Alexiu, pentru că nu există un cadru legal ceea ce ar face implicarea lor la limita legii. Apoi, spune aceasta, guvernanții nu au fost capabili să conducă o campanie pro-vaccinare care să combată toate dezinformările cu privire la aceasta. În condițiile în care mulți sunt reticenți să se mai vaccineze, medicii de familie nu doresc să cadă la mijloc și să fie victime ale lipsei de informare. Un exemplu : serul de la Astra Zenecca, culmea, care ar urma să fie distribuit cu precădere medicilor de familie și care déjà este privit cu suspiciune de mulți români. În fine, explică Sandra Alexiu, ar mai fi niște condiții esențiale de indeplinit pentru ca medicii de families să vrea să se implice : aceștia nu vor să stea la cozi ca să preia vaccinurile de la DSP-uri, cum se întâmplă cu vaccinurile anti-gripale, medicii au nevoie de stocuri sigure de adrenalină ca să poată interveni în caz de șoc anafilactic, și ar dori ca raportările să fie mai puțin birocratice. Ascultați însă interviul integral…   

 

 
Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu...