Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experți elvețieni: Silozurile din portul Beirut trebuie urgent demolate

beirut.png

Silozurile din portul Beirut la o zi după explozia din 4 august 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Silozurile de cereale deteriorate de explozia gigant care a devastat portul Beirut anul trecut vor trebui distruse deoarece riscă să se prăbușească, potrivit unui raport întocmit de experți elvețieni publicat săptămâna aceasta. Autoritățile libaneze ezită însă să ia această decizie, în condițiile în care peste 85% din necesarul de cereale al țării provine din importuri, care sosesc în portul Beirut și nu pot fi stocate decât în aceste silozuri.

Raportul este realizat de firma elvețiană Amann Engineering, care oferă servicii de consultanță autorităților libaneze cu privire la pagubele produse de dezastrul din 4 august 2020 care a devastat portul și o parte a capitalei libaneze, cauzând moartea a peste 200 de persoane.

Experții elvețieni au realizat o scanare laser a ansamblului de silozuri afectat care se află foarte aproape de locul exploziei, din care rezultă cu claritate că este vorba despre „o structură instabilă”.

„Recomandarea noastră este să se continue demolarea acestor construcții”, indică raportul. „Devine din ce în ce mai evident că stâlpii de beton au fost puternic avariați”, subliniază experții, pentru care „noi silozuri vor trebui construite în altă locație”.

Potrivit autorităților libaneze, explozia, care s-a produs într-unul dintre hambarele din port, a fost cauzată de o încărcătură de azotat de amoniu, un produs folosit ca îngrășământ, dar și ca exploziv industrial.

Azotatul, confiscat de la bordul unei nave și depozitat în port de ani de zile, a luat foc, provocând o uriașă explozie.

Blocul de silozuri, o structură impunătoare, înaltă de 48 de metri, avea o capacitate totală de peste 100.000 de tone

Ministrul libanez al Economiei, Raoul Nehme, a declarat în noiembrie că întreaga structură ar trebui distrusă, dar autoritățile nu au luat nici acum o decizie în această privință.

Conform raportului întocmit de Amann Engineering, „nu există nicio modalitate de a garanta siguranța, chiar și pe termen mediu, dacă blocul nordic (al structurii) rămâne așa cum este”.

Deteriorarea unora dintre silozuri a fost atât de gravă încât acestea s-au înclinat periculos de mult. „Construcțiile se înclină 2 milimetri zilnic, ceea ce este foarte mult din punct de vedere structural”, spun experții.

Ei amintesc prin comparație că, faimosul turn din Pisa, înainte de a fi stabilizat, se înclina cu 5 milimetri pe an.

Confirmarea că silozurile nu pot fi salvate complică situația deja critică din Liban, în condițiile în care consumul național de cereale este asigurat în proporție de 85% din importuri, care sosesc în cea mai mare parte în portul afectat.

 

Traducerea de Andreea Sefciuchevici, după articolul AFP preluat de France24