Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EMA : Heparina prezintă un risc potențial în cazul vaccinării cu produsul Astra Zeneca

p050869-807361.jpg

vaccin AZ
Cazurile de tromboză au fost mai ales observate la femeile sub 55 de ani
Sursa imaginii: 
European Union

O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină, afirmă acum Agenția Europeană a Medicamentului.

Comitetul de farmacovigilență (PRAC) al Agenției a solicitat noi studii și modificări la cele în curs pentru a furniza mai multe informații, se mai spune într-un comunicat de presă.

PRAC a remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut în venele creierului (tromboza sinusului venos cerebral, CVST) și în abdomen și în artere, împreună cu un nivel scăzut de trombocite sanguine și uneori sângerări.

Sabine Straus, președinta PRAC a afirmat că „nu s-au putut identifica factori de risc specifici, pe baza datelor actuale. PRAC nu recomandă măsuri specifice pentru reducerea riscului.”

EMA menține afirmația conform căreia beneficiile vaccinului Vaxzevria (Astra Zeneca) sunt mai mari decât riscurile. 

Cazurile de tromboză au fost mai ales observate la femeile sub 55 de ani , dar EMA refuză să speculeze cauza acestei observații. O posibilă explicație este că în țările Ariei Economice Europene au primit acest vaccin mai ales femeile tinere. 

In Regatul Unit situația este inversă, dar s-a observat și acolo o creștere a cazurilor de tromboză odată de vârsta vaccinării cu acest vaccin a scăzut. 

CVST-ul este o complicație întâlnită în timpul sarcinii, „de vină” fiind hormonii. Această explicație, pe care EMA refuză s-o dea în mod, ar limpezi argumentul conforma căruia vaccinul Astra Zeneca ar trebui interzis celor aflați sub 60 de ani. 

Dimpotrivă, experții EMA spun că au ajuns la concluzia că nu există factori de risc specifici, cum ar fi vârsta, sexul sau istoricul medical anterior al tulburărilor de coagulare legate de vaccinul AstraZeneca.