Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Revenirea la normalitate" riscă să demobilizeze populația în a se vaccina anti-covid - interviu

jurma.jpg

Medicul Octavian Jurma
Sursa imaginii: 
Octavian Jurma / Facebook

Relaxarea înainte de vreme este riscantă în contextul campaniei de vaccinare, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, în opinia căruia oamenii își vor pierde interesul de a se imuniza anti-covid. El le recomandă autorităților să folosească certificatele verzi pentru a exista un beneficiu pentru cei care fie s-au vaccinat, fie au trecut prin boală și au raportat-o. "Noi o să avem o mare problemă cu vaccinarea. O avem deja, probabil, că altfel Guvernul nu ar fi fost atât de disperat încât să apeleze la industrie (HORECA n.red.) și la culte. O să avem un exces de vaccin și un deficit de intenție de vaccinare, de cerere".

Nu luăm în calcul o carantină generală, spune premierul. Florin Cîțu dă aceste asigurări după ce doctorul Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, a declarat că două săptămâni de carantină națională „ar face minuni”, referindu-se la limitarea răspândirii COVID-19. Se merge spre relaxarea unor restricții, a subliniat șeful guvernului, dar cu condiția ca oamenii să se vaccineze.
Întrebat la ce să se aștepte românii după 1 iunie, premierul a explicat că ar putea fi relaxate carantina de noapte, de la ora 20, și închiderea magazinelor de la ora 18, la sfârșit de săptămână, în localitățile cu rata de infectare de peste 4.

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că noile infectări par să se stabilieze pe un platou, dar că, dacă numărul lor nu va scădea sub 3.000 de cazuri, presiunea pe secțiile ATI va fi uriașă. Și în săptămânile următoare vor fi foarte mulți bolnavi în stare gravă, afirmă doctorul, care precizează că se așteaptă și la creșterea numărului de decese.

Relaxarea înainte de vreme este riscantă și pentru campania de vaccinare, explică Octavian Jurma, în opinia căruia oamenii își vor pierde interesul de a se imuniza anti-covid. El le recomandă autorităților să folosească certificatele verzi pentru a exista un beneficiu pentru cei care fie s-au vaccinat, fie au trecut prin boală și au raportat-o.

Este foarte periculos să ai o campanie de vaccinare pe fondul unui val epidemic pentru că vaccinezi foarte multe persoane infectate. Din estimarea mea, cam 10-15% dintre persoanele vaccinate în România erau infectate, nu avem de unde să știm că nu se fac teste. Acest lucru creează riscurile, care am văzut că deja există, de a selecta tulpini rezistente la vaccin, pentru că, orice măsură pe care noi o luăm, pune o presiune selectivă asupra virusului. Dacă măsurile nu sunt luate ferm, rapid, ne putem trezi că nu am făcut altceva decât ca și în cazul unui tratament cu antibiotice aplicat parțial și insuficient ca timp și concentrație, selectăm bacterii rezistente la acel antibiotic și după aceea trebuie să o luăm de la capăt să inventăm un alt vaccin...

(...) Sunt absolut convins că pe 1 iunie vom avea o relaxare generală și ăsta este unul dintre cele mai periculoase lucruri care se pot întâmpla. Am pierde oportunitatea de a transforma toată această industrie a ospitalității și divertismentului în aliați ai combaterii pandemiei. Noi o să avem o mare problemă cu vaccinarea. O avem deja, probabil, că altfel Guvernul nu ar fi fost atât de disperat încât să apeleze la industrie și la culte. O să avem un exces de vaccin și un deficit de intenție de vaccinare, de cerere. Dacă pierdem aceste instrumente, de a mai motiva lumea să se vaccinze, va fi inevitabil un val 4 și asta mă îngrijorează foarte tare.