
Social
Cum se descurcă rușii cu singurătatea în pandemie?
singuratate_izolare.png

Singurătatea pare a fi unul dintre efectele cele mai importante ale pandemiei asupra vieții personale a oamenilor din întreaga lume, iar rușii trebuie să se descurce pe cont propriu și cu această problemă, transmite publicația Lenta.ru.
După cum explică profesorul Evgeni Morgunov, decanul Facultății de psihologie de la Universitatea din Moscova, în ultimele 11 luni singurătatea a devenit o problemă acută, cererile pentru consultații psihologice cunoscând o creștere exponențială.
”Sunt milioane de ruși care au această problemă și foarte puțini profesioniști care să-i ajute. Cultura noastră se află undeva între cea orientală și cea occidentală, poate mai aproape de cea orientală. În cultura orientală un bolnav nu este izolat, dimpotrivă, ele este înconjurat de cât mai mulți membri ai familiei, de prieteni. În aceste condiții izolarea devine o mare problemă”, explică el într-un interviu pentru publicația citată.
”De ce alegem să trăim în familii mari, cu părinți, bunici, nepoți etc? Pentru că statul și societatea în general nu ne ajută cu nimic. Ne este frică de bătrânețe și că vom ajunge niște neajutorați. Când nu ai nicio altă susținere în plan social nu te poți baza decât pe familie. O familie numeroasă este de fapt o reacție la greutățile vieții”
Pe de altă parte, adaugă expertul, trebuie făcută o diferență între izolarea forțată și cea voluntară. ”Până la urmă este și o componentă subiectivă: dacă ești forțat să te izolezi, sigur că percepi asta ca pe ceva rău, ca pe o agresiune, dar dacă de exemplu alegi să te însingurezi o perioadă, asemenea unui călugăr budist de exemplu, ca să te cunoști mai bine, ca să înțelegi mai bine anumite lucruri, asta poate duce la ceva benefic”, spune profesorul.
O artistă din Ucraina concepe designul monedelor de colecție canadiene
Foto: pravda.com
Anna Shinlova-Bucciarelli, o artistă născută în Ucraina, a fost desemnată de Monetăria Regală a Canadei pentru a concepe designul monedelor aniversare și de colecție puse în circulație anual de instituție, transmite publicația pravda.com.
Până în prezent a realizat crochiuri pentru 14 monede oficiale, dintre care cea mai importantă a fost cea dedicată reginei Elisabeta a II-a, care are pe revers un trandafir, floarea preferată a reginei.
Concepția designului unei monede durează de obicei 2-3 luni. Foarte puțini artiști ajung să lucreze pentru Monetăria Regală, iar proiectele acceptate trebuie ulterior aprobate de mInisterul Finanțelor. ”Desigur, Regina are ultimul cuvânt”, explică artista.
Ea spune că a fost atrasă de pictură încă din clasele primare, apoi la școala de artă din Kiev, iar inspirația și-o trage din stilul popular ucrainean, cunoscut sub denumirea de ”Petrykivka”.
”Profesorii mă criticau deseori pentru că nu respectam regulile: îmi plăcea să folosesc multe culori și nuanțe strălucitoare”, povestește ea în interviul acordat pentru Pravda.
În 1997 Anna dădea examen de admitere la facultatea de istorie a Universității din Kiev, dar în 1998 familia sa a decis să emigreze în Canada. S-a stabilit la Toronto, unde a trebuit să continue studiile liceale. La vârsta de 26 de ani a absolvit facultatea de științe economice, dar a continuat să picteze din pasiune. O parte din lucrări le-a postat pe Internet și astfel a reușit să atragă atenția reprezentanților Monetăriei regale.
Artista a colaborat și la campania publicitară a producătorului de automobile Jaguar, în 2014, iar doi ani mai târziu a lucrat pentru un proiect Starbucks.
R Moldova: Continuă controversele privind dizolvarea Parlamentului
Sesizarea președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, urmează să fie examinată în data de 15 aprilie a.c., transmite publicația agora.md.
la începutul acestei săptămâni, președinta Parlamentului Zinaida Grecianîi a trimis o scrisoare oficială Secretarei generale a Consiliului Europei Pejeinovic Buric, pentru a interveni în medierea pretinsului conflict între președinta țării Maia Sandu și Parlament.
La 29 martie, după ce s-au încheiat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, șefa țării Maia Sandu a anunțat că sesizează Curtea Constituțională. Magistrații urmează să dea aprecierea dacă sunt circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. În funcție de decizia CC se va hotărî dacă se inițiază alegeri anticipate. „ Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu.
Ulterior, Partidul Socialiștilor a sesizat și el Curtea Constituțională și susține că nu există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. PSRM amintește magistraților că există o majoritate parlamentară care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Elizaveta Lyakh - Rusia
Valeriia Kovalenko - Ucraina
Diana Lupan - R. Moldova
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei