Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Domeniul Regal de la Săvârşin se deschide pentru public

savarsin.jpg

Sursa imaginii: 
savarsinregal.ro

Domeniul Regal de la Săvârşin îşi va deschide porţile pentru public din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie, anunță Familia Regală a României. Se vor putea vizita Satul Regal şi Parcul Regal, care includ Muzeul Automobilului, Magazinul de Suveniruri, Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, Lacul şi insula, Grădina Toscană, Aleea Lungă şi Aleea Stejarilor Bătrâni.

Pe site-ul www.savarsinregal.ro sunt oferite toate detaliile despre obiectivele ce pot fi vizitate.

"Castelul şi parcul de astăzi au, exact ca şi în timpul vieţii Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunităţii, de aceea am şi făcut timp de atâţia ani eforturi să refacem patrimoniul construit şi patrimoniul natural. Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal şi Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate", informează sursa citată.

Muzeul Automobilului va fi una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi vechi, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai.

Un atelier mecanic este parte a muzeului şi cuprinde colecţia de unelte auto a fostului rege, precum şi piese originale de care s-a folosit pentru reconstituirea, de-a lungul anilor, a unor maşini militare americane.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

"Construcţia lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu câteva zeci de ani mai în vârstă", precizează familia regală.

Parcul regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important obiectiv al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650-1680. Clădirea a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârşin, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute în totalitate de familia regală.