Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție pentru lungirea anului școlar

petitie_lungire_an_scolar.jpg

Anul școlar trebuie lungit, cer mai multe ONG-uri (Sursa foto: pixabay)
Anul școlar trebuie lungit, cer mai multe ONG-uri (Sursa foto: pixabay)

Societatea Academică din România și mai multe asociații de elevi fac un apel către clasa politică să restructureze anul școlar, în așa fel încât vacanțele să fie mai scurte. Semnatarii petiției cer ca vacanța de vară să se încheie pe 1 septembrie, pentru că România are cel mai scurt an școlar din Uniunea Europeană.

Antonia Pup, coordonatoare de advocacy la Societatea Academică din România (SAR) explică la RFI de ce este nevoie de o schimbare a structurii anului școlar: ”În România, avem cel mai scurt an școlar din Uniunea Europeană. Programa se parcurge într-un ritm foarte abitir și observăm că din această cauză, părinții și elevii ajung să se plângă de școală, de calitatea învățării, pentru că totul se face la foc automat”.

Ea spune că ”avem în fiecare an această dezbatere, nu doar acum că a fost problema cu vacanța de Covid. Ne aducem aminte miniștri ai Educației care modificau din pix data de începere a cursurilor, influențați probabil și de patronatele din zona de turism”.

În opinia sa, ”discuția spre care noi ar trebui să ne îndreptăm este să asigurăm dreptul la educație pentru copiii acestei țări, mai ales pentru copiii vulnerabili, pentru care două săptămâni de școală chiar înseamnă ceva”.

 
Antonia Pup, despre petiția privind lungirea anului școlar