Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Prințul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

reuters.jpg

REUTERS/Oli Scarff/
Sursa imaginii: 
REUTERS/Oli Scarff/

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, transmite Reuters.

Prințul Philip a decedat la vârsta de 99 de ani. "Cu o durere profundă, Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, a transmis vineri Palatul Buckingham, într-o declarație citată de Reuters.


April 9, 2021. REUTERS/Hannah McKay
Sursa imaginii: 
Aprilie 9, 2021. REUTERS/Hannah McKay

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. El este soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.


Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Sursa imaginii: 
Reuters News Picture Service - RNPS/ Peter Cziborra

El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea, transmite Agerpres.

În 2011, pentru a sărbători momentul în care soţul ei a împlinit vârsta de 90 de ani, regina Elisabeta a II-a a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.

Cuplul regal a celebrat în noiembrie 2017 nunta de platină la Castelul Windsor, situat la 30 de kilometri de Londra. Clopotele de la Westminster Abbey, unde Philip şi Elisabeta s-au căsătorit în 1947, au răsunat cu acea ocazie timp de trei ore, în semn de omagiu adus cuplului regal.