Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un copil a murit de TBC fiindcă părinții au ajuns târziu la spital, speriați de Covid-19

marius_nasta.jpg

Institutul Marius Nasta, București
Sursa imaginii: 
facebook/Beatrice Mahler

Un bebeluș de 5 luni a decedat la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, din cauza tuberculozei, pentru că a ajuns târziu la spital, părinții fiind speriați de coronavirus, anunță managerul Institutului, Beatrice Mahler.

Medicul Beatrice Mahler a declarat, vineri, la „Antena 3”, că pacienții trebuie să înțeleagă că a fi bolnav nu este o vină:

Mi-aș dori foarte mult să precizez importanța asistenței pacientului cronic pentru că, dacă vorbim de tuberculoză la copil vorbim, de fapt de tuberculoza adultului. Nu este o vină să fii bolnav. Oricine poate fi bolnav și nu este o vină, dar este extrem de important să creăm locuri pentru pacientul cronic, să îndemnăm pacientul cronic să vină la diagnostic, pentru că un diagnostic tardiv, mai ales dacă vorbim de tuberculoză, înseamnă risc de boală pentru cei din jurul nostru, pentru că și tuberculoza este o boală infecțioasă. Un diagnostic tardiv în tuberculoză aduce riscul de evoluție extrem de gravă. A acestei boli”, a spus Beatrice Mahler, după ce bebelușul a murit la Institutul „Marius Nasta”, pentru că a ajuns prea târziu la medic.

Managerul de la „Marius Nasta” îndeamnă fiecare persoană care are o boală cronică să ajungă la spital la timpul potrivit.

Întrebată dacă bebelușul ar fi avut șanse de viață dacă ajungea la medic mai devreme, Beatrice Mahler a spus că „lucrurile sunt extrem de complicate”, deoarece un diagnostic de tuberculoză la copil se pune extrem de dificil:

Este extrem de important atunci când vorbim de tuberculoză să avem un diagnostic și o anchetă epidemiologică similară cu ceea ce facem noi în infecția SARS-CoV-2. Este foarte important să reținem că adultul bolnav de tuberculoză poate să transmită boala celor din jur și cei mai fragili într-un contact cu un adult bolnav sunt copiii pentru că ei au o imunitate extrem de puțin dezvoltată pentru a lupta cu acest inamic care este extrem de agresiv în evoluție dacă vorbim de copii”.

Tot Beatrice Mahler afirmă că de foarte multe ori, simptomatologia adultului bolnav de tuberculoză se confundă cu simptomatologia Covid-19:

Poate să fie febră, poate fi stare generală alterată, dar de regulă tuberculoza poate fi dusă, în limbaj popular, pe picioare. Pacientul are o stare de oboseală, de astenie , de tuse. O răgușeală poate fi un simptom care inducă faptul că tuberculoza la plămân s-a extins în zona gâtului și atunci, prezența pacientului, într-un dispensar, într-un cabinet, trebuie să fie obligatorie și rapidă pentru că riscul de a-i îmbolnăvi pe cei dragi atunci când suntem bolnavi de tuberculoză este mare”, a mai spus managerul Institutului „Marius Nasta”.