Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spitalul de ortopedie Foișor, transformat în spital Covid. Pacienții, evacuați noaptea

Spitalul Foișor din București devine spital COVID, pacienții non-COVID fiind mutați în alte unități spitalicești vineri seara, ori externați. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, decizia a fost luată după ce Capitala a rămas fără locuri la ATI COVID

Actualizare 10.04., ora 10.00 : Evacuarea Spitalului Foișor, începută aseară, a fost reluată în această dimineață. Reprezentanții DSP vor veni în această dimineață la spital, pentru a face noile circuite.  Mai trebuie evacuați 13 pacienți internați în acest spital. 9 dintre ei vor fi duși la alte patru spitale din București sau din țară, iar alți 4 vor fi externați. Situația a fost tensionată aseară, în condițiile în care evacuarea pacienților s-a făcut în grabă. 

Știrea inițială: Întrebat despre evacuarea pripită, aproape noaptea, a pacienţilor, unii abia operaţi, Raed Arafat a explicat pe Facebook că „ordinul a fost transmis de ceva timp, dar a trebuit discutat, confirmat”, iar pacienţii sunt evacuaţi cu aprobarea medicilor curanţi. El a explicat că va fi pus în funcţiune un al treilea TIR de ATI, dar în continuare sunt pacienţi care au nevoie de terapie intensivă. 

 

 

"Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă. Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (...)", a arătat Arafat. 

Raed Arafat a explicat că sâmbătă dimineaţă Spitalul Foişor trebuie să primească pacienţi COVID, iar pacientii care erau internaţi aici vor fi transferaţi - unii, iar alţii vor fi lăsaţi acasă.  "Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm", a subliniat el.  

Ministerul Sănătăţii  a transmis vineri noapte că nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubati şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti. De asemenea, această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI.

“Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu.

El a menţionat că la Spitalul de ortopedie vor fi medici de boli infecţioase care vor lucra alături de angajaţii spitalului. ”Îmi pare rău, îmi cer scuze realmente pentru toată această situaţie, s-a lungit acest proces tocmai pentru că e necesar să se facă cu toate măsurile de siguranţă. Sperăm ca disconfortul creat să fie cât mai mic”, a adăugat oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Zeci de oameni au protestat în fața Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” față de evacuarea pe timp de noapte a pacienților, la fața locului fiind solicitați jandarmii.

De altfel, Jandarmeria a precizat că în zona spitalului s-a strâns un grup de persoane care prin „acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți și nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi în acest context”.