Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Evacuare cu scandal la Spitalul Foișor | Premierul Florin Cîțu așteaptă demisii. De la cine?

guilty-3096217_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Evacuare cu scandal, vineri noapte, la Spitalul de Ortopedie Foișor din București. Peste o sută de pacienţi, unii dintre ei operați cu o zi în urmă, au fost transferați la alte spitale sau și-au chemat rudele să îi i-a acasă după ce unitatea sanitară a devenit peste noapte spital covid. 

 Imaginile cu pacienții evacuați pe tărgi, vulnerabili, alături de rude revoltate de situația creată au făcut înconjurul televiziunilor. La poarta spitalului au apărut și protestatarii anti-mască și anti-măsuri pandemice. Ei au intrat în conflict cu jandarmii care au venit să asigure paza la fața locului, între cele două tabere având loc îmbrânceli. 

Cine e de vină pentru situația creată? 

Medicul Raed Arafat, cel care a semnat ordinul de evacuare a spitalului, spune că  echipa DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15.00 la Spitalul Foişor, însă „s-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu managerul şi cu medicii. Managerul spune că abia atunci a primit ordinul de evacuare, în timp ce ministerul Sănătății a transmis că Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului în suport covid. La două zile de la scandal, a venit și prima reacție a ministrului Vlad Voiculescu care a anunțat că se știa de aproape un an că spitalul va deveni covid. Vlad Voiculescu a acuzat, voalat, interese politice în acest caz. În aceste condiții, premierul Florin Cîțu a anunțat că așteaptă demisii de onoare. De la cine?...Nu a spus...

Cum a decurs evacuarea pacienților

Vineri dimineaţă, soluția de transformare a Spitalului de Ortopedie Foisor în spital covid a fost transmisă conducerii spitalului, după cum spune medicul Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență. În jurul orei 21 oamenii internaţi erau scoşi din unitatea medicală, pentru a fi transferați la alte spitale sau pentru a fi luați acasă de familie. “De ce s-a făcut un cursul nopții? Pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv.", a explicat Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a reacționat pe Facebook. ″Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”. În schimb, managerul spitalului a declarat că ordinul de evacuare a spitalului a venit în jurul orei 15.00. De asemenea, conducerea Spitalului Foişor mai spune că a trimis o adresă pe 2 aprilie Ministerului Sănătăţii în care a explicat că unitatea sanitară nu poate primi pacienţi COVID, precizând că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în Ordinul care include lista spitalelor şi unităţilor de dializă COVID-19. 
Operațiunea de externare și transfer a pacienților s-a făcut în grabă, iar acest lucru a stârnit nemulțumire. Bolnavii au fost transferați cu ambulanțe sau chiar cu mașinile personale, de către aparținători. La poarta spitalului și-au făcut apariția, să protesteze şi persoane recunoscute pentru participarea la proteste față de restricţiile antipandemie din ultima perioadă. Spiritele s-au încins după sosirea mai multor protestatari care au blocat poarta unităţii sanitare şi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Ultimii pacienți au fost transferați sâmbătă dimineață. Câteva ore mai târziu, la spital ajungeau primii pacienți cu Covid 19. Duminică, șeful DSU medicul Raed Arafat, a venit cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor. Acesta susține că decizia de evacuare a spitalului a fost una corectă, chiar dacă "a creat un disconfort pentru pacienţii care erau internaţi". "Poate că acum am învățat și mai mult pe partea de evacuare a unui spital", a spus într-o înregistrare pe Facebook șeful DSU. 

Liderul Sanitas Bucureşti, Viorel Hușanu, a declarat pentru RFI că situația de la Spitalul Foișor putea fi evitată doar dacă se blocau internările. "Se poate face transformarea unui spital dar foarte bine gândit. Puteai pune niște tuneluri, containere prin care să treacă acești pacienți. Gândiți-vă că ei s-au operat cu nici 24 de ore înainte și au trecut pe lângă zeci de persoane- jandarmi, populație, medici, asistenți- posibil infectate cu SARS-Cov-2. Ei sunt vulnerabili când ies din spital, ce se întâmplă cu ei?" a spus Viorel Hușanu, președintele Sanitas București. 
Și Colegiul Medicilor din București a reacționat. „E anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general”, a afirmat sâmbătă Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor.

Opoziția a taxat situația. Social-democrații au cerut demisia sau demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, acuzând Guvernul că a gestionat eronat situația generată de pandemia de Covid, în timp ce AUR spune că cei de la putere sunt depășiți de amploarea pe care a luat-o pandemia de coronavirus. 

Ministrul Sănătății: Decizia privind includerea Spitalului Foișor în circuitul unităților Covid-19, semnată și cunoscută de un an de zile     

Duminică după-amiază, la două zile de la scandalul evacuării Spitalului Foișor, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit public pentru a spune că unitatea medicală nu este în subordinea ministerului, iar acesta nu poate interveni. El a acuzat, voalat, interese politice în acest caz. Și premierul Florin Cîțu a reacționat, spunând că așteaptă demisii după scandalul evacuării pacienților, fără a avansa nume. Întrebat dacă cineva trebuie să facă un pas în spate, premierul a răspuns: "Este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România.”. Întrebat despre o eventuală remaniere a lui Vlad Voiculescu, a spus: „remanierea sau orice decizie despre vreun ministru din cabinetul acesta e luată doar de premier, iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța”.     

 
Relatare Mirela Dădăcuș