Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Imbri: Singura soluție e transformarea spitalelor în unități Covid. Toate spitalele, medicii și asistentele trebuie să fie pregătite

covid_intensive_care.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Secțiile de terapie intensivă din țară funcționează la capacitate maximă. Doar câteva paturi pentru bolnavii Covid mai sunt libere în acest moment în secțiile ATI, iar autoritățile caută soluții de ultim moment pentru creșterea capacității de tratare la terapie intensivă. Este vizată atingerea unei capacități de cel puțin 1600 de paturi ATI, în condițiile în care 1.529 de persoane sunt internate în secțiile de terapie intensivă în stare gravă.

Cum s-a ajuns în această situație disperată, în condițiile în care Guvernul cunoștea de mai multe săptămâni trendul ascendent al numărului de bolnavi în stare gravă?

La RFI, medicul Emilian Imbri, până luna trecută manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală, explică faptul că „este foarte greu să fie crescută capacitatea unei secții ATI”.

„Este nevoie de un spațiu special amenajat, cu holuri și uși largi, cu apartură de specialitate, cu un sistem special de electrificare, ventilare și încălzire. În plus, este nevoie și de personal calificat, de fonduri consistente și de avize speciale de funcționare”, explică medicul care subliniază că, în situația de față, singura soluție este transformarea treptată a spitalelor non-Covid în unități Covid, așa cum s-a întâmplat la Spitalul Foișor.

Orice spital se poate aștepta acum să intre în linia întâi”, spune fostul manager al Spitalului Victor Babeș, care subliniază că, în același timp, orice medic și orice asistentă trebuie să fie gata să trateze bolnavi Covid, având în vedere jurământul pe care l-au depus atunci când au intrat în rândurile personalului medical.

Ascultă interviul integral:

 
Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș, despre creșterea capacității ATI