Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor de război români căzuți în Alsacia și Lorena: Sarrebourg

cuirassiers_francais.jpg

Trupe ale Cavaleriei franceze pe strada principală din Sarrebourg, Lorena, 18 august 1914
Sursa imaginii: 
Collection Christophe Woehrle 2021©

La necropola națională din Dieuze există două plăci comemorative pe care sunt înscrise numele eroilor decedați aici, cu următoarea precizare în limba română:

"Fiilor săi morți și înhumați la Sarrebourg ca prisonieri la Germani în marele răsboiu pentru întregirea neamului - Exhumati și reînhumati în cimitrul Dieuze. Neputand fi indentificați de oare-ce au fost găsiți în gropi comune - Patria Recunoscătoare"

Foto Christophe Woehrle 2021 ©

René Muller, primar al orașului Sarrebourg între 1945 și 1951, un medic eminent la Facultatea din Strasbourg, care în vremea primului război mondial era un adolescent, și-a scris amintirile din acea perioadă. În timpul războiului el i-a văzut pe prizonierii români și descrie multe experiențe referitoare la viața de zi cu zi a populației locale din Sarrebourg și a condițiilor de trai.

Trupe ale cavaleriei franceze pe strada principală din Sarrebourg, Lorena, 18 august 1914; Colecția personală Christophe Woehrle 2021©  

În 1914, când avea 13 ani, a văzut trupele franceze intrând în orașul său în timpul retragerii și luând ostatici civili. Își amintește de schimburile de prizonieri și de cei care au fost judecați pentru trădare.

Bătălia de la Sarrebourg, 20 august 1914 – Crucea de pe drumul spre  Bühl a fost distrusă de bombardamente dar, ca prin miracol, reprezentarea Mântuitorului nu a avut de suferit; Foto: Colecția personală Christophe Woehrle 2021©

Chiar dacă era război, la 15 septembrie 1914 a început anul școlar. Tânărul de atunci își amintește de profesorii săi germani, care îl învățau să creadă în victoria germană. Acești oameni, în general în vârstă, care nu au putut fi mobilizați, erau excelenți pedagogi, dar în primul rând erau patrioți.
Din 1915 elevii sunt trimiși la munci agricole, iar apoi la așa numita Freiwillige Jugendwehr, un fel de pregătire militară, la care dacă nu se prezentau, elevii nu aveau dreptul să dea examenul de bacalaureat.

În primăvara anului 1916 ajunge și la Sarrebourg vestea victoriei de la Verdun și a căderii Fortului Vaux, care sporește speranțele că războiul se va termina curând.

Dar în toamna aceluiași an situația era neschimbată. Vede mere pe străzi soldați prost îmbrăcați, vlăguiți și deprimați. Se instalează așa numita Kriegsmudigkeit – lehamitea de război. Populația suferă nenumărate lipsuri, copii subalimentați leșină în timpul orelor de clasă, pâinea, raționalizată la 150 de grame de persoană pe zi, nu se poate mânca. 250 de grame de carne pe săptămână și cartofii, mereu și mereu cartofi !

Liceenii mobilizați în 1915 și 1916 se întorc la Sarrebourg la sfârșitul anului școlar 1917 pentru examenul de bacalureat. Viața este cenușie și tristă, iar foamea e peste tot.

Casă din apropiere de Sarrebourg - Colecția Christophe Woehrle ©

Abia în 1918 tânărul student vede primii români la Sarrebourg. În acel moment clasa terminală nu mai avea decât doi elevi. Toți elevii născuți în 1889 fuseseră încorporați în timpul vacanței școlare iar cei născuți în 1900 au fost încorporați la începutul anului 1918.

În vara lui 1918 toți elevii cu vârsta de peste 14 ani sunt mobilizați la munci agricole, la fermele din împrejurimi, ale fermierilor francezi exploatați de germani.

Subofițerii germani sunt foarte severi iar cei care muncesc sunt foarte prost hrăniți. De la mijlocul lunii mai până la mijlocul lui septembrie copilul de atunci muncește pentru un fermier bogat, care avea 110 hectare de teren agricol, opt cai și 40 de vaci.

Munca începe la ora 5 dimineața și se termină la căderea nopții. Doi prizonieri români de război lucrează cot la cot cu el. Proprietarii sunt mulțumiți de munca lor, dovadă și faptul că sunt bine hrăniți.

În ultima parte a războiului viceprimarul din Sarrebourg a luat măsuri pentru constituirea unei rezerve strategice de cartofi, fără de care sute de prizonieri de război ruși, români și italieni ar fi murit de foame...

René Muller - Portret - Le républicain Lorrain 2015 ©

 

Articol de Cristophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

Rezultatele cercetărilor istoricului francez Cristophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia