Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un centru din Tulcea primește pe oricine dorește serul anti-covid AstraZeneca

astrazeneca_ro_vaccinare_fb_1.jpg

Sursa imaginii: 
RO Vaccinare / Facebook

Autoritățile au dat liber la vaccinarea cu serul produs de compania britanico-suedeză, fără programare. Pe platforma de vaccinare sunt libere aproximativ 70 de mii de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pe listele de așteptare se află 5.500 de oameni. Spre comparație, pentru Pfizer așteaptă peste 400.000 de persoane, iar pentru Moderna sunt pe liste aproape 20.000 de persoane.

Un centru de vaccinare anti-COVID-19 din municipiul Tulcea a decis, marţi, să imunizeze populaţia fără programare, aceasta fiind prima situaţie de gen înregistrată în judeţ de la deschiderea centrelor de imunizare.

Decizia a fost luată de medicul coordonator al centrului care are sediul la Liceul Agricol "Nicolae Cornăţeanu", Raluca Irimia, în contextul în care luni, în prima zi de funcţionare, medicii unităţii au imunizat doar şase persoane cu produsul AstraZeneca.

"Avem personal, avem doze de vaccin şi aşteptăm toate persoanele care doresc să se imunizeze. Vaccinarea în centrul nostru se va face fără programare", a declarat, pentru Agerpres, Irimia.

Doctorița a mai spus că vaccinul AstraZeneca are la bază acelaşi principiu ca vaccinurile pe care populaţia României le-a făcut în copilărie.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, marţi, la Sarichioi, s-a deschis un nou centru de vaccinare anti-COVID-19 care va avea două fluxuri şi va utiliza produsul Pfizer.

"Se vor înfiinţa suplimentar câte un flux de vaccinare (72 de persoane) cu vaccin Pfizer la Centrul de vaccinare Sala de sport 'Iulian Daniel Pohariu' din municipiul Tulcea şi la Centrul de vaccinare din oraşul Babadag", se arată în comunicatul DSP.

Reprezentanții DSP recomandă populaţiei să se programeze pentru vaccinare şi menţionează că imunizarea este gratuită, voluntară şi necondiţionată.

"DSP informează populaţia că programarea pentru vaccinare se face la numărul de telefon 021.414.44.25 şi accesând platforma vaccinare-covid.gov.ro - secţiunea Programare (suport pentru programare vaccinare COVID)", se mai menţionează în comunicatul DSP Tulcea.

Ultimele date făcute publice de Prefectură arată că incidenţa în judeţ este de 2,4 cazuri la mia de locuitori şi că, de la începutul pandemiei, 28.967 de persoane s-au imunizat, 10.198 dintre acestea efectuând şi rapelul.

Autoritățile vor ca vaccinarea cu AstraZeneca să fie permisă pentru toți cei care solicită să primească acest ser. O circulară emisă ieri de CNCAV permite centrelor de vaccinare să inoculeze la cerere toate persoanele care se prezintă, indiferent dacă au sau nu programare.

Pe platforma de vaccinare sunt libere aproximativ 70 de mii de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pe listele de așteptare se află 5.500 de oameni. Spre comparație, pentru Pfizer așteaptă peste 400.000 de persoane, iar pentru Moderna sunt pe liste aproape 20.000 de persoane.